Šetnja

Ilon Mask tvrdi da će biti "epska": Šta je Polaris Dawn misija i zašto je važna

Autor Ilija Baošić

Lansiranje Polaris Down misije zakazano je najranije za 26. avgust iz Svemirskog centra Kenedi na Floridi.

Izvor: Spacex

Ilon Mask, izvršni direktor kompanije SpaceX, izjavio je u nedelju da će predstojeća misija Polaris Dawn biti "epska". Dugo očekivana misija zakazana je za ponedeljak, 26. avgust, a izvršiće je četvoročlana posada čiji članovi nisu profesionalni astronauti.

Nakon polijetanja iz Svemirskog centra Kenedi, letjelica Crew Dragon koja nosi ove avanturiste neće se spojiti sa Međunarodnom svemirskom stanicom (MSS), već će provesti nekoliko dana u Zemljinoj orbiti. Zapravo, letjelica će kružiti oko Zemlje na visini od oko 700 km, što je oko 300 kilometara više od MSS i znatno više nego što je bilo koja Crew Dragon letjelica ikada putovala.

Izvor: YouTube / Everyday Astronaut

Ipak, ono što ovu misiju čini posebnom i što predstavlja razlog zašto je Ilon Mask naziva "epskom" je to da će tokom njenog trajanja biti izvedena prva komercijalna svemirska šetnja

Šetnju će izvesti dva člana posade: komandant misije Džared Ajzakmen, izvršni direktor kompanije Shift4 i finansijer Polaris Dawn misije, i Sara Gils, vodeća inženjerka za svemirske operacije u SpaceX-u. Tokom šetnje, dvojac će testirati novo svemirsko odijelo, nazvano EVA, dizajniramo specijalno za ovakve aktivnosti izvan letjelice.

Pored Ajzakmena i Gils, u Crew Dragon letjelici naći će se i Skot Potet i Ana Menon. Dok će za tri člana posade ova misija biti prvi let u orbitu, za Ajzakmena je ovo drugo putovanje te vrste. Milijarder je 2021. godine učestvovao u Inspiration4 misiji, čiji članovi su u potpunosti bili civili.

Pored prve komercijalne svemirske šetnje, tokom Polaris Dawn misije će prvi put biti testirana Starlink laserska komunikacija u prisustvu posade. Pored toga, posada će sprovoditi i naučna istraživanja koja za cilj imaju bolje razumijevanje ljudskog zdravlja tokom budućih svemirskih letova.

SpaceX će uživo prenositi lansiranje i različite djelove misije.