Ma, može!

INSTALIRATI ANDROID AUTO I POVEZATI HUAWEI TELEFON SA AUTOMOBILOM? Moguće je, evo i kako

Autor Ilija Baošić

Želite pristup Android Auto funkcijama, a imate Huawei telefon? U nastavku pročitajte sve što treba da znate i uradite.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Postojalo je vrijeme kada je nedostatak Google servisa predstavljao veliki problem za Huawei. Međutim, kako je odmicalo, korisnici uređaja ovog tehnološkog giganta su na raspolaganju imali sve bolja i bolja rešenja. Virtuelizacija, koja je zadavala ozbiljan udarac bateriji, danas je stvar prošlosti, MicroG je preuzeo primat, a vlasnici Huawei telefona slobodno mogu instalirati Google aplikacije - direktno iz App Gallery prodavnice.

Jedini značajan servis koji i dalje nije dostupan je Google Pay beskontaktno plaćanje.

Vješto oko entuzijaste će odmah primetiti da nismo naveli Android Auto (nešto što se dugo priželjkivalo), ali postoji dobar razlog za to - najnoviji Huawei telefoni imaju mogućnost instalacije Android Auto aplikacije i povezivanja sa automobilom. Provjereno!

Za potrebe demonstracije smo koristili Huawei Pura 70 Ultra koji pokreće EMUI 14.2, ali će metod koji ćemo u nastavku prikazati provjereno raditi i sa ostatkom Pura 70 serije. Za druge modele ne možemo ništa da tvrdimo jer ih nismo isprobali (javite nam u komentarima vaše iskustvo).

Instalacija neophodnih aplikacija

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Prije nego što išta uradite, neophodno je da ste na svom Huawei telefonu prethodno instalirali MicroG. U slučaju uređaja Huawei Pura 70 serije, instalacija se vrši automatski prilikom instalacije prve Google aplikacije iz App Gallery prodavnice.

Aplikacije koje je potrebno instalirati kako bi Android Auto mogao da funkcioniše su:

  • Google
  • Google Maps
  • Speech Recognition & Syntesis
  • Android Auto

Google i Google Maps možete instalirati direktno iz App Gallery prodavnice. Međutim, za preostale aplikacije vam je neophodna Aurora Store prodavnica.

Kako instalirati Aurora Store

Aurora Store možete preuzeti na F-Droid sajtu. Nema potrebe da preuzimate i F-Droid aplikaciju - skrolujte dok ne vidite "Download APK" opciju ispod opisa najnovije verzije prodavnice - u momentu pisanja, to je verzija 4.5.1.

Nakon instalacije, otvorite Aurora Store i prođite kroz proceduru aktivacije. Sledeće - savjetujemo da se ulogujete koristeći "Anonymous" ili "Anonymous (insecure) metodom - nema potrebe da unosite svoje kredencijale.

Android Auto instalacija

Instalaciju Speech Recognition & Syntesis i Android Auto aplikacija izvršite dodirom na prethodne linkove, a zatim odabirom Aurora Store prodavnice u meniju. Alternativno, sami pretražite ove aplikacije na Google-u i Google Play linkove otvorite pomoću Aurora Store prodavnice. Dugme za instalaciju nalazi se na samom dnu ekrana.

Android Auto aplikaciji dozvolite sve

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kako bi Android Auto aplikacija funkcionisala bez problema, neophodno je da joj date sve dozvole. Savjetujemo da ne čekate da vas sama pita, već da to uradite unaprijed.

Kako biste Android Auto aplikaciji dali sve dozvole, uradite sledeće:

  1. Otvorite podešavanja telefona (Settings)
  2. Tapnite na "Apps & services"
  3. Izaberite "Apps" opciju
  4. Pronađite i dodirnite na Android Auto aplikaciju
  5. U polju "Permissions" aktivirajte sve dozvole.

Ukoliko ste uspješno izvršili korake koje smo do sada prikazali, Android Auto će funkcionisati kada Huawei telefon povežete sa vašim automobilom putem kabla. Za bežično povezivanje, nastavite da čitate, a u nastavku ćemo se baviti i aplikacijama treće strane.

Android Auto bežično povezivanje

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ukoliko želite, a vaš automobil to podržava, Android Auto na Huawei telefonima možete podesiti da radi bežično. Procedura zahtijeva dodatno podešavanje aplikacije, a kako biste to uradili, vratite se u Settings > Apps & services > Apps > Android Auto.

Pored ikonice Android Auto aplikacije, sa desne strane, vidjećete plavu ikonicu zupčanika. Dodirom na nju otvorićete podešavanja same aplikacije. Bežično povezivanje možete aktivirati kroz Developer settings, koji je podrazumijevano sakriven.

Kako biste dobili pristup Developer settings sekciji, u Android Auto podešavanjima skrolujte do dna, odnosno dok ne vidite polje "Version". Potrebno je da ovo polje tapnete 10 puta, nakon čega će Developer settings postati vidljiv u meniju sa tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana.

Sve što je sada potrebno da uradite jeste da otvorite Developer settings i aktivirate prvu opciju koju imate na raspolaganju - "Wireless Android Auto". Prihvatite sve što se od vas traži.

Dozvola za korišćenje aplikacija treće strane

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ukoliko želite da na raspolaganju imate aplikacije koje nije razvio Google, kao što je Spotify, to morate sami da podesite. Neophodan vam je pristup Developer settings sekciji. Ukoliko ste preskočili dio o bežičnom povezivanju, vratite se, tu smo objasnili kako da ovu opciju otkrijete.

Kako biste dozvolili upotrebu aplikacija treće strane, pratite sledeće korake:

  1. Otvorite Android Auto podešavanja
  2. Dodirnite na tri tačke u gornjem desnom uglu
  3. Izaberite Developer settings
  4. Pronađite i aktivirajte "Unknows sources" opciju
  5. Vratite se na Android Auto podešavanja
  6. Tapnite na "Customize launcher" opciju
  7. Izaberite koje aplikacije želite da imate na raspolaganju

To je sve. Huawei telefon sada bezbrižno možete povezati sa vašim automobilom putem Android Auto aplikacije.