Odabrani

Facebook prijeti da će vam zaključati nalog? Nije prevara - evo o čemu je riječ

Autor Dušan Volaš

Ukoliko ste zbunjeni notifikacijom u kojoj Facebook odbrojava dane do zaključavanja vašeg profila - niste jedini.

Izvor: SMARTLife

Facebook već neko vrijeme određenim korisnicima šalje zahtjev za aktivaciju "Napredne zaštite" (Advanced protection). Za razliku od drugih sigurnosnih rješenja, mejl ili notifikacija koji stignu nisu preporuka, već ultimatum - korisnici imaju određen broj dana da je aktiviraju. U suprotnom, platforma će zaključati pristup nalogu. O čemu je riječ?

Pristigli zahtjev koji korisniku odbrojava dane do zaključavanja profila je nešto što će mnogima izgledati sumnjivo - s pravom. Tokom godina su internetom kružile brojne prevare i lažne poruke upozorenja slične sadržine, koje su od korisnika u najboljem slučaju zahtevale da bespotrebno "prosledi poruku kako ne bi izgubio pristup nalogu". U najgorem je to bio pokušaj krađe identiteta ili sredstava sa bankovne kartice. Međutim, zahtjev za aktivaciju "Napredne zaštite" je stvaran.

Izvor: Meta

Ukoliko je Facebook i vama počeo da odbrojava dane do zaključavanja profila, to znači da je platforma procijenila da ispunjavate uslove za pružanje "Napredne zaštite", odnosno da smatra da ste pod većim rizikom od kompromitovanja profila. Koji su to tačno uslovi zna samo kompanija Meta, ali se tiču vas kao osobe u oku javnosti ili prirode posla kojim se bavite.

Ovaj vid dodatne zaštite nastao je 2019. godine kao "Facebook Protect". Prvenstveno se odnosio na političare, a dvije godine kasnije je proširen na novinare, borce za ljudska prava i druge koji "imaju potencijal da dostignu veliki broj profila", što ih čini podložnijim da postanu meta zlonamernih aktera. U maju 2024, kompanija je "Facebook Protect" promijenila u "Advanced Protection".

Izvor: Meta

"Advanced Protection", odnosno "Napredna zaštita" se trenutno uvodi za sve više i više korisnika širom svijeta. Korisnici koji ispunjavaju uslove će o tome biti obaviješteni i sprovedeni kroz proceduru aktivacije. Alternativno, potrebno je kliknu na sliku svog profila, a zatim da posjete Settings and privacy > Settings > Accounts Centre > Password and security > Advanced protection.

S druge strane, oni koji ne ispunjavaju uslove, a žele da im nalog bude zaštićeniji, uvijek mogu aktivirati 2FA zaštitu.

NAPOMENA: Iako Facebook zaista prijeti da će zaključati profil određenih korisnika koji ne aktiviraju "Naprednu zaštitu", to ne znači da zlonamjerni akteri to ne mogu iskoristiti. Ukoliko i vama stigne mejl, obavezno provjerite da li je pošiljalac security@facebookmail.com. U suprotnom ga ignorišite i nipošto ne otvarajte poslate linkove.