Upozorenje

Novo Windows ažuriranje će prepoloviti SSD performanse - namjerno!

Autor Ilija Baošić

Novi računari i kompjuteri sa svježe instaliranim Windows 11 operativnim sistemom će podrazumijevano imati uključenu BitLocker enkripciju.

Izvor: Microsoft

Microsoft će u najnovijem Windows 11 ažuriranju (verzija 24H2) automatski uključiti BitLocker enkripciju, bez potrebe za dodatnim podešavanjima od strane korisnika.

Kako saznaje The Verge, ova promjena će uticati na sve korisnike koji obave "čistu" instalaciju operativnog sistema ili konfigurišu novi računar koristeći Microsoft nalog. Očekuje se da će ažuriranje 24H2 postati dostupno svima krajem septembra 2024. godine, a već je unaprijed instalirano na novim računarima koji pripadaju Copilot+ seriji. Ukoliko korisnici redovno ažuriraju svoj operativni sistem na verziju 24H2, BitLocker enkripcija neće biti automatski aktivirana.

Izvor: YouTube / Microsoft Helps

Cilj enkripcije je poboljšanje bezbednosti računara. BitLocker automatski enkriptuje disk na kojem je instaliran operativni sistem i čuva ključ za oporavak u okviru Microsoft naloga ili Entra ID-a.

Microsoft je za potrebe 24H2 ažuriranja dodatno smanjio hardverske zahtjeve za enkripciju kako bi je učinio dostupnom na većem broju uređaja, uključujući i one koji koriste Home verziju Windowsa 11 operativnog sistema.

Izvor: YouTube / Microsoft Helps

Iako je veći nivo bezbjednosti pozitivna stvar, Tom's Hardware je prošle godine testirao ovu funkciju i utvrdio da BitLocker može umanjiti SSD performanse do 45% na nekim uređajima.

Pozitivna stvar je da će oni koji osjete potencijalno slabije performanse moći da ručno isključe BitLocker enkripciju unutar "Privacy and Security" podešavanja u okviru Control Panel-a.