Gotovo!

PAO DOGOVOR: Turci ponovo imaju Instagram

"Instagram se obavezao da će sarađivati na pitanjima cenzure nametnutim određenim korisnicima. Shodno tome, ukinućemo zabranu pristupa", objavio je turski ministar saobraćaja

Instagram – nova opcija: Do 20 fotografija / videa u jednom postu
Izvor: Instagram

Turska je odblokirala i korisnicima ponovo omogućila pristup Instagramu, pošto su prethodno predstavnici te društvene mreže pristali da ispune zahtjeve turskih vlasti u vezi sa cenzurom sadržaja i sadržajem koji se dovodi u vezu sa kriminalom.

Sporazum dvije strane objavio je na svom profilu na platformi X turski ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu.

"Nakon pregovora sa zvaničnicima Instagrama, dogovoreno je da će naši zahtjevi, posebno oni koji se tiču krivičnih djela, biti riješeni. Štaviše, Instagram se obavezao da će sarađivati na pitanjima cenzure nametnutim određenim korisnicima. Shodno tome, ukinućemo zabranu pristupa", objavio je on.

Izvor: YASIN AKGUL / AFP / Profimedia

Uraloglu je istakao svoju zabrinutost zbog sadržaja koji se odnosi na kataloške zločine, kao što su ubistva, seksualni napadi, trgovina drogom i mučenje, i cenzuru nametnutu korisnicima Instagrama, prenio je Reuters.

Instagram je u Turskoj bio blokiran duže od nedelju dana, nakon što su korisnici u toj zemlji iznenada 2. avgusta izgubili pristup platformi. Vlasti tada, međutim, nisu dale nikakvo zvanično objašnjenje kako i zašto se dogodilo.

Do blokada je došlo kada je šef za komunikacije Predsedništva Turske Fahretin Altun optužio tu platformu za cenzuru objava u kojima se izražava saučešće povodom smrti Ismaila Hanijea, lideru Hamasa koji je nedavno ubijen u Teheranu.