Vijesti

ISTORIJSKA PRESUDA PROTIV GUGLA: Odluka sudije mogla bi da promijeni pretragu interneta za sva vremena

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

To je prema navodima američkih medija prva velika pobjeda saveznih vlasti protiv tržišne dominacije tehnoloških giganata.

Google Chrome, Gugl Hrom
Izvor: Pixabay

Američki sud odlučio je u ponedjeljak da je Gugl prekršio zakon trošeći milijarde dolara kako bi stvorio ilegalni monopol i postao zadati svjetski pretraživač!

To je prema navodima američkih medija prva velika pobjeda saveznih vlasti protiv tržišne dominacije tehnoloških giganata.

Američko ministarstvo pravde navodi da presuda okružnog suda da Gugl ima nezakonit monopol nad pretraživanjem interneta predstavlja istorijsku pobjedu.

Pobjeda protiv Gugla je istorijska pobjeda za američki narod - rekao je američki državni tužilac Merik Garland.

Gugl je prekršio zakon monopolističkim ponašanjem nad pretraživanjem interneta i povezanim oglašavanjem, presudio je okružni sudija u ponedjeljak, što je prva pobjeda saveznih vlasti koje su podnijele nekoliko tužbi osporivši tržišnu dominaciju tehnoloških giganata.

Američko ministarstvo pravosuđa tužilo je Gugl zbog kontrole nad oko 90 posto tržišta onlajn pretraživanja. Sudija je u presudi naveo da je Gugl platio milijarde kako bi osigurao da bude zadati pretraživač na pametnim telefonima i pretragama.

Gugl je monopolista i ponašao se kao monopolista kako bi zadržao svoj monopol - rekao je okružni sudija Amit Mehta u presudi.

Tehnološki div će se sigurno žaliti na odluku i spor će vjerovatno doći do američkog Vrhovnog suda, međutim, agencija AP ocjenjuje da je odluka seizmičkog karaktera i da bi mogla da promijeniti internet kakav poznajemo i sputa jednu od najpoznatijih kompanija na svijetu.