Vijesti

TIK TOK ĆE PLATITI MILIJARDE? TUŽILA IH NAJMOĆNIJA VLADA SVIJETA "Žrtve su djeca mlađa od 13 godina"

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Američka vlada podnijela je tužbu protiv popularne platforme TikTok i njene matične kompanije ByteDance, zbog masovnog kršenja zakona o privatnosti djece.

TikTok
Izvor: Smart Life/ Unsplash/ Hello I'm Nik

U građanskoj tužbi koju su zajedno podnijeli Ministarstvo pravde SAD i Federalna trgovinska komija, se navodi da je TikTok nezakonito prikupljao podatke o djeci mlađoj od 13 godina bez saglasnosti roditelja, čime je prekršen Zakon o zaštiti privatnosti djece na mreži (COPPA) koji je usvojen daleke 1988. godine.

Tužioci tvrde i da je TikTok od 2019. godine dozvolio milionima djece mlađe od 13 godina da kreiraju naloge van „dječijeg režima“ (verzija aplikacije namijenjena djeci mlađoj od 13 godina) i da nije uspio da primijeni smjernice i procese koji bi pomogli da se identifikuju i brišu nalozi koje su kreirala djeca.

Ministarstvo tvrdi da je ova praksa izložila milione mladih korisnika „obimnom prikupljanju podataka“ i narušavanju privatnosti, omogućavajući im pristup sadržaju za odrasle i interakciju sa odraslim korisnicima, sve bez zakonske saglasnosti njihovih roditelja.

„TikTok je svjesno i više puta narušio privatnost djece, ugrožavajući bezbjednost miliona djece širom zemlje“, rekla je u predsjednica FTC-a Lina Kan.

U tužbi podnijetoj američkom sudu, navodi se da su TikTok i ByteDance bili svjesni ovih kršenja, ali su nastavili sa prikupljanjem podataka.

Istraga ministarstva o praksama prikupljanja podataka TikToka takođe je otkrila da kompanija nije izbrisala lične podatke kada su roditelji to tražili, čime je još jednom prekršio COPPA.

Pored toga, u tužbi se navodi da je TikTok obmanuo roditelje i korisnike u vezi sa svojom politikom prikupljanja podataka, propuštajući da pruži adekvatno obavještenje o tome koji se podaci prikupljaju i kako se koriste.

U tužbi se navodi da iako platforma zahtjeva od korisnika da kada kreiraju naloge da prijave svoj datum rođenja, TikTok je u više navrata dozvoljavao djeci da zaobiđu ili izbjegnu ovu „kapiju uzrasta“.

U sudskim dokumentima se navodi mnoštvo informacija koje se prikupljaju od korisnika TikToka starijih od 13 godina nakon što registruju nalog, koje uključuju ime i prezime, email adresu, broj telefona, informacije o uređaju, informacije o korišćenju, podatke o lokaciji, informacije o nalozima na društvenim mrežama, profilnu sliku, podatke iz kolačića i drugih tehnologija za praćenje, fotografije, video i audio snimke koji sadrže sliku i glas korisnika. TikTok takođe prikuplja metapodatke povezane sa sadržajem korisnika, kao što su kada, gdje i ko je kreirao sadržaj, i što duže korisnik komunicira sa platformom, TikTok uzima više podataka, navodi se u tužbi.

Ministarstvo pravde SAD traži kaznu i zabranu TikToka i ByteDancea kako bi se spriječilo dalje kršenje zakona.

Ako se utvrdi da su odgovorni, TikTok bi mogao biti primoran da plati kazne do 51.744 dolara po prekršaju, dnevno, što bi moglo da košta kompaniju milijarde dolara.

U odgovoru na tužbu, TikTok je naveo da se ne slaže sa „optužbama, od kojih se mnoge odnose na prošle događaje i prakse koje su činjenično netačne“.

„Ponosni smo na naše napore da zaštitimo djecu i nastavićemo da ažuriramo i unapređujemo platformu“, dodaje se u odgovoru TikToka.

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) je u septembru kaznila TikTok sa 368 miliona dolara (345 miliona eura) zbog kršenja privatnosti dece uzrasta između 13 i 17 godina tokom obrade njihovih podataka, prema više članova Opšte uredbe Evropske unije o zaštiti podataka (GDPR).

DPC je takođe otkrio da je kompanija tokom registracije i objavljivanja video snimaka, suptilno navodila korisnike da izaberu opcije koje ugrožavaju njihovu privatnost.

U januaru 2023. godine, TikTok je takođe kažnjen sa 5,4 miliona dolara (5 miliona eura) od strane francuskog organa za zaštitu podataka (CNIL) zbog nedovoljno informisanja korisnika o tome kako koristi kolačiće i otežanog odbijanja kolačića.