profa savetuje

Evo kako uništavate svoje telefone svakoga dana i kako da prestanete to da radite

Britanski profesor otkriva šta sve treba da radite kako ne biste više uništavali bateriju svog telefona i kako bi vam ona trajala duže...

Izvor: SMARTLife

Prva greška koju većina ljudi čini kod punjenja pametnih telefona je punjenje baterija preko noći, što je izuzetno štetno za bateriju.

Većini telefona nove generacije potrebno je između 30 minuta i dva sata da se potpuno napune. Punjenje telefona preko noći, osim što je nepotrebno, ubrzava starenje baterije.

Profesor informaciono-komunikacionih tehnologija Riteš Čug otkrio je za Daily Mail kako da produžite trajanje baterije svom telefonu.

On kaže da baterija brže propada pošto se litijum-jonske baterije hemijski razgrađuju usled fluktuacija temperature i dužine korišćenja uređaja. Kada se baterija puni preko noći, baterija dobija četiri puta više energije nego što joj je potrebno.

"Dobra vijest je da većina uređaja automatski prestaje da se puni kada baterija dostigne 100 odsto napunjenosti. Problem je što pozadinske aplikacije rade cijelu noć, pa nivo napunjenosti pada na 99 procenata. Svaki put kada se to dogodi, telefon ponovo počinje da se puni, što vremenom može oštetiti bateriju", objašnjava britanski stručnjak.

Proizvođači mobilnih telefona su ovaj problem riješili regulacijom punjenja, pa tako iPhone nudi odlaganje punjenja kada nivo napunjenosti pređe 80 odsto, dok Samsung uređaji ograničavaju punjenje na 85 odsto.

Druga stvar koja je jednako štetna je kada se uređaj potpuno isprazni, rekao je Čug i dodao da optimalno punjenje baterije iznosi između 20 i 80 odsto. A još jedna stvar koja utiče na trajanje baterije je nakupljanje prljavštine u priključku za punjenje.

"Akumulacija prašine u priključcima za punjenje telefona dovodi do njegovog pregrevanja i prestanka punjenja. Preporučujem da koristite čačkalicu i vlažnu krpu da biste se riješili svih ostataka koji mogu oštetiti vaš telefon. Prvo morate da isključite uređaj, zatim ga osvjetlite da biste vidjeli količinu prašine, a zatim ga nježno uklonite krpom i čačkalicom", savjetuje Čug.

Tagovi