Zašto?

AKO IMATE PARA ZA BACANJE: Najbesmislenije sprave koje ne služe (skoro) ničemu

Autor Vesna Kerkez

U vrijeme u kome smo sa svih strana okruženi tehnologijom, čini se da gotovo ne postoji ni jedna radnja za koju nemamo uređaj koji može da je obavlja.

Izvor: MONDO MobIT/Glowment

Dok veliki proizvođači idu na sigurno praveći uređaje za koje pouzdano znaju da imaju prođu na tržištu, različiti entuzijasti, male firme i startapovi pokušavaju da nađu svoje mjesto pod suncem nudeći spravice za koje misle da bi mogle da na različite načine unaprijede naše živote.

Međutim, čini se da su često brojniji oni koji u tome ne uspijevaju, pa čak možda i oni koji takve gedžete namjerno prave...

Ovo su samo neki od mora besmislenih i bespotrebnih gedžeta i uređaja koji se danas nude kupcima, dok mnogi istovremno postavljaju pitanje – "Zašto?"

AirStick – (Kineski) Štapići za slušalice

Ako često gubite svoje Apple Airpods ili neke druge slične bežične slušalice, a još ako ste uz to i ljubitelj azijske hrane i znate da korisite štapiće za jelo, ovo je definitivno prava stvar za vas!

Airsticks se reklamira kao savršen "dodatak za slušalice", ali se gotovo sigurno može da se koristiti i kao set štapića za jelo sa kojim ćete moći da uživate u svom omiljenom sušiju u pokretu.

  • Poprilično beskorisno!

Makaze na lasersko navođenje

Ove makaze rade isto što i svake druge, ali su za razliku od svih ostalih opremljene laserom koji trebalo da ih "navodi", odnosno da korisniku pokazuje gdje treba da siječe, da bi sjekao po pravoj liniji.

Jedino što nismo baš sigurni da je pronalazač imao u vidu one korisnike kojima se tresu ruke...

  • Bespotrebno!

"Lebdoamrel" – Hi-Tech kišobran bez drške

Nema sumnje da su dronovi posljednjih godina sve popularniji i da dobijaju sve više namena. A ovaj dron je dobio jednu potpuno britansku funkciju – kišobran koje sav svoj posao radi potpuno sam.

Zove se "Hoverbrella", što bi se moglo prevesti kao "lebdoamrel", i reklamira se pod sloganom "Uživajte u kišnom danu bez muke sa nošenjem kišobrana! Ostanite potpuno suvi dok vas vaš kišobran prati gdje god da krenete!"

  • Samo za ekstravagantne!

Toster – štampač

Ovaj toster omogućava korisniku da ostavi rukom zapisanu bilješku djevojci kada ode na posao odštampanu – na prepečenom komadu hleba.

Toster štampač
Izvor: PrintScreen / quertime.com

Možda živimo u tehnološkom dobu, ali dobri stari olovka i papir nas nikada nisu iznevjerili. Niti će ih djevojka na kraju pojesti...

  • Dobri stari toster i hemijska su više nego dovoljni!

Pametnom viljuškom protiv prežderavanja

Na osnovu toga koliko često njen korisnih prinosi viljušku ustima u toku obroka, ovaj gedžet opremljen akcelerometrom, bilježi koliko je korisnik u žurbi i koliko mu je vremena potrebno da jede. A pošto je, kao što znate, brzo jedenje loša navika, viljuška vibrira signalizirajući korisniku kada prebrzo jede.

Izvor: YouTube / CNET

Uređaj se putem Bluetooth-a sinhronizuje sa pametnim telefonom, bilježi rezultate i šalje na server proizvođača, odakle se korisnik obavještava o dotadašnjim uspjesima i dobija preporuke za dalje korišćenje.

  • Šta reći...

Cipele usisivač – za one koji se nikada ne izuvaju

Japanski proizvođač auto-dijelova Denso predstavio je svoje "Ekološke cipele" koje u svojim debelim đonovima kriju, ništa manje nego – usisivače!

Svaki korak pokreće motor usisivača koji usisava prašinu. Dakle, nema brige da će se baterije isprazniti, ali ima šta da uradite kada morate da ispraznite minijaturnu kutiju za prašinu. Takođe, nije jasno ni kakve sve pokrete nogu morate da izvodite da biste zaista bilo šta efikasno očistili.

Izvor: YouTube / CNET

Dakle, ogromne su, teške su, ružne su i zaista nije moguće zamisliti da ove cipele-usisivači zaista mogu nešto da očiste. Ako je za utjehu, ove potpuno beskorisne cipele su samo koncept za koji gotovo sigurno nikada neće ugledati svetlost dana.

  • Denso, nastavi da praviš dijelove!
Cipele uisisavači
Izvor: YouTube / CNET

Vrhunac besmisla – "NeTelefon Nula"

Već na osnovu samog imena – NoPhone Zero, ili u prevodu – "NeTelefon Nula", može se zaključiti da je ovdje, u najbukvalnijem smislu, riječ o najbeskorisnijoj napravi ikada. Ako je uopšte i naprava...

NoPhone Zero definitivno nije telefon, već pravougaoni blok plastike veličine prosječnog pametnog telefona koji nema baš ništa od onoga što telefon ima. U teoriji, ovo beskorisno parče plastike bi trebalo da služi kao neka vrsta "utjehe" za velike zavisnike od telefona.

Ideja je da ga nose sa sobom kako bi mogli da osjete poznatu težinu u džepu, oblik u ruci ili "uređaj" ispred sebe na stolu, ali da pritom ne mogu da dođu u iskušenje da "vise" na društvenim mrežama i igraju igrice.

Naravno da takvo nešto u stvarnosti ne funkcioniše, pošto ljudima obično, mimo mreža i igrica, telefoni zaista služe za privatnu i poslovnu komunikaciju, za šta je parče plastike od 5 dolara potpuno beskorisno. 

  • Apsolutni šampion nepotrebne beskorisnosti!