bez obrazloženja

TURSKA BLOKIRALA INSTAGRAM!

Do zabrane je došlo nakon što je prethodno šef za komunikacije predsjednika Erdogana kritikovao tu društvenu mrežu zbog blokiranja objava saučešća ubijenom lideru palestinskog Hamasa

Izvor: SmartLife / Instagram

Turska je blokirala pristup društvenoj mreži Instagram, kao i njenoj mobilnoj aplikaciji, na osnovu odluke državnog regulatornog tela za informacione tehnologije. To tijelo nije obrazložilo razlog svoje odluke, kao ni moguću dužinu trajanja zabrane.

Do zabrane je došlo nakon što je prethodno turski zvaničnik Faretin Altun, šef za komunikacije Predsedništva Turske, kritikovao tu internet platformu zbog blokiranja objava saučešća nakon ubistva političkog lidera palestinskog Hamasa Ismaila Hanijea u sredu, navodi Reuters.

"Ovo je cenzura, čista i jednostavna", istakao je Altun u objavi na platformi X, dodajući da Instagram nije naveo da je objavljivanje navedenih postova dovelo do kršenja pravila te platforme kada je blokirao objave saučešće za Hanijea.

Instagram, odnosno njegova matična kompanija Meta Platforms, nije se odmah oglasila niti komentarisala zabranu rada u Turskoj, kao ni komentare Faretina Altuna.

Uprava za informacione tehnologije i komunikacije Turske (BTK) je odluku o zabrana Instagrama na teritoriji te zemlje objavila na svom zvaničnom sajtu.