Vijesti

DA LI JE MOGUĆ NOVI KRAH IT SISTEMA U SVIJETU?

Autor Željko Svitlica

Veliki IT krah, koji je nedavno doveo mnoge sisteme u svijetu do zastoja, mogao bi da se ponovi, upozorava stručnjak za informatiku.

Windows 10 plavi ekran
Izvor: Wikipedia

Slom je izazvan greškom u softverskom ažuriranju za Windows kompanije za sajber bezbijednost Crowdstrike. To je stavilo van funkcije mašine koje rade na čuvenom Majkrosoftovom operativnom sistemu i izazvalo nered na aerodromima, u firmama, bolnicama, medijskim kućama i drugim institucijama

Profesor informatike na Katoličkom univerzitetu u Levenu Aksel Legaj je rekao da, što su računari međusobno povezaniji, to su ranjiviji.

"Što su softveri u većoj mjeri povezani, mi ćemo biti u većoj mjeri ranjivi, a sve više i više softvera komunicira i to će da raste", naveo je Legaj u intervjuu za Euronews Next.

U danu kada se dogodio slom IT sistema, skoro 30.000 letova je odloženo, a skoro 7.000 je otkazano širom svijeta. Poremećaji su nastavljeni i dan poslije.

Ukupna šteta ne može da se procijeni, ali vrijednost kompanije Crowdstrike je značajno umanjena poslije incidenta.

Mnoge kompanije koriste Majkrosoft i zavise od njihovog softvera u svom radu. Svaki put kada se pojavi novo ažuriranje, posebno kada je riječ o sistemima koje koriste velike kompanije, detaljno se ispituju i testiraju moguće greške. Ipak, one se događaju svaki dan, ističe Legaj.

Kako navodi, problem je u tom što sam proces testiranja nije savršen.

"Ne postoji način da se dokaže da će testiranje garantovati da neće biti nezgoda, jer ne postoji matematička teorija koja bi to mogla da dokaže", napomenuo je.

Greška u antivirusu

Gdje je zapravo nastao problem sa ažuriranjem Crowdstrike koje je izazvalo kašnjenja i otkazivanje letova širom svijeta?

"Jednostavno rečeno, to je antivirus koji je ažuriran, ali ažuriranje nije bilo baš kompatibilno sa Majkrosoftovim sistemima", objasnio je Legaj.

Kada je ažuriranje pokrenuto, na računarima hiljada preduzeća širom svijeta pojavio se plavi ekran koji je bio znak da softver ne radi. To je poznato kao "Plavi ekran smrti".

"Riječ je o tome da je antivirus složen. I Majkrosoftov sistem je takođe složen. Dakle, nekad pokušate da spojite dvije stvari, ali one postanu toliko složene da ne znate baš šta će u tom slučaju da s dogodi", kaže profesor.

EU ne ulaže dovoljno u sajber bezbijednost

Na pitanje sa kakvim bi posljedicama poslije pada IT sistema mogao da se suoči Majkrosoft kao tehnološki gigant, Legaj je rekao da se čini da kompanija neće biti mnogo uzdrmana.

"Da se razumijemo, oni imaju monopol", istakao je, ali je dodao da bi to ipak moglo da donese štetu njihovom imidžu i ugledu.

Ali, to neće važiti za dugoročne ekonomske posljedice.

"Možda će se to na berzi malo osjetiti", objasnio je Legaj.

Iako je jasno da nijedan sistem nije dovoljno bezbijedan. Evropska unija već godinama ne ulaže dovoljno u sajber bezbednost, istakao je profesor.