"ozbiljna pretnja"

AMERIČKO MINISTARSTVO TRAŽI ODBACIVANJE KINESKE TUŽBE: Bliži li se kraj TikToka u SAD?

ByteDance, u čijem je TikTok vlasništvu, podnio je tužbu kojom je zatražio obustavljanje sprovođenja zakona koji bi mogao da dovede do zabrane upotrebe aplikaciju koju koristi 170 miliona Amerikanaca

TikTok
Izvor: Smart Life/ Unsplash/ Hello I'm Nik

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država zatražilo je od Apelacionog suda te zemlje da odbije pravne prigovore kompanije ByteDance na odluku američnih vlasti da ta kineska firma mora da proda svoju video platformu TikTok do 19. januara sljedeće godine američkom kupcu, kako njen rad u SAD ne bio zabranjen.

"Ozbiljna prijetnja koju po nacionalnu bezbjednost SAD predstavlja TikTok je stvarna. TikTok kineskoj vladi omogućava da podriva nacionalnu bezbjednost SAD na dva načina: prikupljanjem podataka i prikrivenom manipulacijom sadržajem", navodi se u saopštenju.

To Ministarstvo smatra da zbog pristupa ličnim podacima američkih građana i mogućnosti tajnog manipulisanja informacijama koje oni putem te društvene mreže dobijaju, TikTok ozbiljno ugrožava nacionalnu bezbjednost SAD i njenih građana. 

ByteDance, u čijem je TikTok vlasništvu, podnio je tužbu kojom je zatražio obustavljanje sprovođenja zakona koji bi mogao da dovede do zabrane upotrebe aplikaciju koju koristi 170 miliona Amerikanaca, podsjeća Reuters.

Sljedeću raspravu u ovom sporu, Apelacioni sud SAD će održati 16. septembra.