Vijesti

NAJAVLJUJU GA I ČEKAJU: Da li će prvi iPhone na preklop stići 2026. godine?

Autor Miloš B. Jovanović

Kada se rasklopi, prvi iPhone na preklop će imati dimenzije "slične postojećim iPhone uređajima", ali se pretpostavlja da se to odnosi na dužinu i širinu, ali ne i na debljinu uređaja

iPhone na preklop (koncept render)
Izvor: x.com / the apple hub / Concept: Michal Dufka

iPhone na preklop je uređaj o kome se priča već nekoliko godina unazad, ali u realizacije te ideje Apple izgleda nije daleko odmakao. To bi, međutim, ako je suditi prema novom izvještaju koji dolazi iz Azije, moglo da se promijeni 2026. godine.

Po svom stilu, odnosno konstrukciji, iPhone na preklop bi trebalo da bude telefon "flip" stila (tj. koji se preklapa po horizontali), koji će podsjećati na modele kao što su Samsung Galaxy Z Flip6 i Motorolu Razr.

Kada se rasklopi, prvi iPhone na preklop će imati dimenzije "slične postojećim iPhone uređajima", navodi se u pomenutom izvještaju. Pretpostavlja se da se to odnosi na dužinu i širinu, ali ne i na debljinu uređaja.

Apple-u će savitljive ekrane isporučiti kompanija Samsung Display, za šta je izgleda već potpisan ugovor.

Apple je, prema još uvijek zvanično nepotvrđenim informacijama, ove godine započeo fazu istraživanja i razvoja tog uređaja, navodi GSM Arena. To znači da bi se, imajući u vidu prosječnu dužinu trajanja razvojnog ciklusa pametnih telefona od dvije godine, uređaj na tržištu najvjerovatnije mogao pojaviti 2026.

Prethodne glasine su najavljivale da bi prvi Apple-ov uređaj na preklop mogao da bude iPad, ali je ta kompanija navodno promijenila strategiju "zbog izazova sa kojima se suočava kineskom tržištu pametnih telefona", pa je tako iPhone određen da bude prvi "savitljivi" Apple. iPhone uređajim kruže godinama bez ikakvih stvarnih rezultata...