"čovekoliki"

OPTIMUS STIŽE: Tesla pokreće masovnu proizvodnju humanoidnih robota koji će uskoro praviti automobile

Autor Miloš B. Jovanović

Ilon Mask je još u 2021. godine najavio da će Teslin robot Optimus "uskoro biti spreman za rad u Teslinim fabrikama", ali to se to još uvijek nije obistinilo

Izvor: Tesla

Američka kompanija Tesla, jedan od najvećih proizvođača električnih automobila na svijetu, do 2026. godine bi trebalo da počne masovnu proizvodnju humanoidnih robota, koji će potom biti korišćeni u njenim proizvodnim pogonima.

"Tesla će sledeće godine imati zaista korisne humanoidne robote, koji će služiti za interne potrebe proizvodnje u kompaniji. Nadamo se da ćemo do 2026. pokrenuti masovnu proizvodnju robota i za druge kompanije", naveo je izvršni direktor Tesle Ilon Mask u postu platformi X.

Mask je još u 2021. godine najavio da će Teslin robot Optimus "uskoro biti spreman za rad u Teslinim fabrikama", ali to se za sada nije obistinilo, podsjeća britanski Guardian.

Optimus je prvi put zavnično predstavljen u septembru 2022. godine, kada je dobio ime Bumblebee. Kompanija je prošle godine predstavila novu generaciju svog "čovjekolikog" robota – Optimus Gen 2. Njegova cijena je tada procijenjena na između 10.000 i 20.000 dolara.

Namjena robota, visokog oko 1,7 metara i teškog 56 kilograma, prvenstveno je obavljanje opasnih, napornih, ponavljajućih i dosadnih poslova.

Mask je ranije ove godine, samouvjereno i potpuno u svom maniru, izjavio da je uvjeren u to da će Optimus već do kraja 2024. godine obavljati stvarne radne zadatke u Teslinim fabrikama.