Osveženje

STIŽE: Novi Dimensity čipset srednje klase - biće moćan kao Snapdragon 8 Gen 3

Autor Ilija Baošić

Dok su sve oči uprte u najmoćnije čipove sljedeće generacije, čeka nas pravo iznenađenje u srednjoj klasi.

Izvor: MediaTek, YouTube / SuperSaf

MediaTek će ove godine predstaviti svoje nove Dimensity čipove, a prema ranim informacijama koje nam stižu iz Kine, rješenje namijenjeno telefonima srednje klase biće dovoljno moćno da pruži uporedive performanse sa trenutnim flagship-om kompanije Qualcomm.

Ne može se reći da se aktuelna ponuda premijum MediaTek čipseta proslavila na tržištu. Uprkos interesantnoj odluci da ne koristi efikasne čipove i snazi koja u nekim aspektima prevazilazi Snapdragon 8 Gen 3, Dimensity 9300 se našao samo u uređajima dva proizvođača - vivo i Oppo - od kojih nijedan nije dostupan na našem tržištu. Postoje indikacije da bi to moglo da se promjeni, odnosno da će Xiaomi upotrebiti Plus verziju čipa kada bude lansirao Xiaomi 14T seriju, ali o tom potom.

Flagship čipset koji kompanija tek treba da predstavi je Dimensity 9400, za koji se očekuje da će donijeti 1 x Cortex-X5, 3 x Cortex-X4 i 4 x Cortex-A720 jezgra, kao i da će biti izrađen na proizvodnom procesu od 3 nm. Specifikacije tek treba da budu potvrđene, ali ono što znamo je da MediaTek već ima prvu mušteriju, a to je vivo.

Međutim, Dimensity 9400 neće imati lak zadatak da ugrabi "krem" tržišta, jer će direktno morati da se bori protiv Snapdragon 8 Gen 4 čipa, koji će prvi put doneti Oryon jezgra u pametne telefone. U pitanju je sopstvena tehnologija kompanije Qualcomm, koja je debitovala u Snapdragon X Elite čipu namenjenom laptop računarima- i oduševila mnoge entuzijaste.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

S tim na umu, velika šansa tajvanske kompanije biće uređaji više srednje klase, za koje će MediaTek lansirati poseban čipset - Dimensity 8400. Šta će se tačno naći u ovom čipu još uvek nije poznato, ali prema ono što je poznati kineski insajder Digital Chat Station objavio na svom Weibo profilu, rezultati Antutu testa dostizaće od 1,7 do 1,8 miliona poena, što je u rangu sa Snapdragon 8 Gen 3.

Očekuje se da će proizvođači telefona za Dimensity 8400 morati da izdvoje oko 1.500 juana (oko 190 evra) - značajno jeftinije od aktuelnog Qualcomm flagship čipa - a navodno je Xiaomi već zainteresovan da ga upotrebi u uređajima koje lansira pod Redmi brendom.

Jedno je sigurno - očekuje nas veoma uzbudljiv period, prepun moćnih, a nadamo i povoljnih uređaja.