uskoro prostupačni?

Baterije sve jeftinije, cijene elektromobila sve bliže benzincima – slijede velike promjene na tržištu!

Autor Miloš B. Jovanović

Projekcije ukazuju na to da značajna smanjenja cijena električnih automobila idu iz Kine prema Evropi i ostalim djelovima svijeta, gdje bi trebalo značajno da pojeftine već 2025. i 2026. godine

BYD Seal
Izvor: BYD

Cijene baterija za električna vozila su počele da padaju, što za posledicu ima postepeno sniženje cijena električnih vozila. Osnovni razlog za to je pad cijena litijum-gvožđe-fosfatnih baterijskih ćelija u Kini od čak 51 odsto.

Ovaj trend je i u vezi sa padom cijena sirovina, kakva je litijum, ali generalnim padom potražnje za električnim automobilima, koji je poslednjih mjeseci veći od očekivanog.

Rezultat toga u Kini se već osjeća, pa su se cijene električnih automobila gotovo izjednačile sa cijenama benzinaca, ali postoji i mnogo slučajeva gdje su čak i niže od njih.

Projekcije ukazuju na to da značajna smanjenja cijena električnih automobila idu i prema Evropi i ostalim djelovima svijeta, gdje bi ta vozila trebalo značajno da pojeftine već 2025. i 2026. godine, piše Bloomberg.

Problem prekomernih kapaciteta

Globalna potražnja za litijum-jonskim baterijama je 2023. godine bila oko 950 gigavat sati, dok su istovremeno globalni proizvodni kapaciteti (čiji veći dio otpada na Kinu), bili čak duplo veći, ukazuju nedavne procjene.

Zbog toga analitičari predviđaju da bi težnja zapadnih proizvođača da razvijaju sopstvene kapacitete za proizvodnju baterija kojima bi parirali Kini, samo dodatno povećala problem prekomernih proizvodnih kapaciteta, ocjenjuje istraživačka organizacija BloombergNEF.

To je, s druge strane, dobra vijest za potrošače, pošto će se niže cijene baterija primetno odraziti na formiranje cijena novih jeftinijih modela električnih automobila, čiji se početak proizvodnje planira za narednih nekoliko godina.

Cijene niske još nekoliko godina

Za očekivati je da bi, usled nižih cijena električnih vozila, trebalo da dođe do rasta potražnje i oporavka globalne cijene baterija.

Postoje, međutim, i drugi faktori koji ukazuju na to da će niže cijene opstajati još neko vrijeme, sugeriše analiza Bloomberg-a.

Niske cijene će se održati bar nekoliko narednih godina, prije svega zbog činjenice da kineski, ali i drugi proizvođači, nastavljaju da ulažu mnogo novca u istraživanje i razvoj, automatizaciju proizvodnje i izgradnju novih fabrika.