Gullwing

Hibrid kultnog Mercedesa iz '50-ih i Tesle jedan je do najatraktivijih elektromobila ikada!

Autor Miloš B. Jovanović

Kalifornijski dizajnerski studio i konstruktor S Klub LA svojim jedinstvenim preradama automobila stvara unikatne modele koji spajaju najbolje od savremene tehnologije i najbolje od klasičnog dizajna

Izvor: S-Klub LA

Prerada "običnih" automobila u električne nije neka novost, već nešto što male radionice u svijetu rade već duže od jedne decenije. Međutim, ono što u toj priči često izaziva veću pažnju ljubitelja automobila su konverzije klasičnih modela – oldtajmera, pogotovo onih koji već decenijama unazad uživaju kultni status.

Ali u ovoj priči nije riječ ni o jednom, ni o drugom, već o preradi savremenog električnog modela u nešto što ne izgleda kao automobilska konfekcija savremenog doba, već dobija izgled legendarnih četvorotočkaša iz prošlih vremena.

Time se bavi kalifornijski dizajnerski studio i konstruktor S Klub LA, koji svojim preradama stvara unikatne modele koji spajaju najbolje od savremene tehnologije i najbolje od klasičnog dizajna.

I baš tako je nastao 300SL TESLA, jedinstvena kombinacija legendarnog kupea iz '50-ih godina prošlog vijeka – Mercedes-Benz 300 SL "Gullwing" i jednog od najpopularnijih savremenih elektromobila Teslinog Modela 3.

Ovdje nije riječ o klasičnoj preradi, pošto nije korišćen postojeći Mercedes, već je tim stručnjaka S Kluba na podvozje Tesle sa pogonskim sklopom i paketom baterija, nadogradio repliku karoserije Mercedesa 300 SL izlivenu od stakloplastike. Iako nije potpuno autentična, karoserija je maksimalno vizualno atraktivna, pa nema sumnje automobil izaziva pažnju gdje god sa se pojavi.

Osim pogona, Model 3 je donirao i opremu kabine, upravljač i centralnu konzolu sa karakterističnim velikim ekranom osjetljivim na dodir, koja su ovdje nešto luksuznije "prepakovane". Tu su i, danas neizbježni, senzori i kamere raspoređeni oko cijelog automobila, koji vozaču omogućavaju pregled od 360 stepeni oko vozila i poluautonomnu vožnju.

Naravno, za ovakve unikatne kreacije cijena je na upit, ali nema sumnje da je šestocifrena i da počinje nekom većom prvom cifrom.

Inače, 300SL TESLA nije jedini elektični model ponudi S Klub LA manufakture, već se po istom principu prave i nešto drugačiji Mercedesi 300SL u Gullwing kupe i Roadster verzijama, zatim elektrifikovana reinterpretacije čuvenog Porsche-a 356 (kupe i kabriolet) i još jedne trkačke legende iz '50-ih Ferrarija 250 Testa Rossa.