Kad se hoće

Napadač na Trampa koristio Samsung telefon, FBI ga otključao za 40 minuta pomoću izraelskog softvera

Autor Ilija Baošić

Kako bi otključao telefon ubijenog napača na Trampa, FBI je od kompanije Cellebrite dobio poseban softver koji je još uvijek u razvoju.

Samsung Galaxy A55
Izvor: Stefan Stojanovic/Stefan Stojanović

Napadač na Donalda Trampa, identifikovan kao Metju Kruks, ubijen je nekoliko sekundi nakon što je ispalio prvi metak ka bivšem i potencijalno budućem predsjedniku SAD. Kako bi se utvrdile sve činjenice, američke službe započele su detaljnu istragu. Jedan od predmeta od velikog značaja bio je Kruksov pametni telefon marke Samsung, koji je FBI uspio da otključa pomoću specijalnog izraelskog softvera.

Kako tvrdi Bloomberg, Kruks je koristio "noviji Samsung model koji pokreće Android operativni sistem", koji FBI tim iz Pitsburga nije mogao da otključa pomoću softvera izraelske kompanije Cellebrite. Nakon što je uređaj poslat u laboratoriju koja se nalazi u Kvantiku, agenti su kontaktirali Cellebrite, koji im je poslao posebnu alatku koja je još uvijek u razvoju, pomoću koje je Federalni istražni biro uspio da ga otključa za 40 minuta.

Samsung Galaxy A55
Izvor: Stefan Stojanovic/Stefan Stojanović

Brzina kojom je FBI uspio da otključa Kruksov telefon je odličan pokazatelj kojom brzinom se razvijaju alatke za probijanje zaštite, ali i kako funkcioniše ta "igra mačke i miša" između tehnoloških giganata i kompanija kao što je Cellebrite.

Naravno, Samsung telefoni nisu jedini koje Cellebrite može da otključa. Prema procurelim dokumentima do kojih je došao sajt 404 Media, alatka izraelske kompanije može da "upadne" u gotove sve pametne telefone današnjice koji pokreću Android, sa nekoliko izuzetka, među kojima su noviji Google Pixel modeli.

Izvor: 404 Media

Ono što Cellebrite trenutno ne može da otključa su iPhone 12 i noviji Apple modeli, ali kompanija tvrdi da i ta mogućnost "uskoro stiže" ili je "u razvoju".

Izvor: 404 Media

Prema informacijama dostupnim na zvaničnom sajtu izraelske kompanije, Cellebrite alatke koristi preko 6.900 bezbjednosnih agencija iz oko 100 zemalja širom svijeta.