trampovski obrt

Nekada ga progonio, danas ga brani: "Ako nemate TikTok, imaćete samo Facebook i Instagram"

Autor Miloš B. Jovanović

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp ističe da nikada neće podržati zabranu TikTok-a, iako ga je za vrijeme svog mandata nazivao "prijetnjom" i donio niz uredbi usmjerenih na njegovo ukidanje

Izvor: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Bivši predsednik SAD i aktuelni republikanski kandidat za novog šefa Bijele kuće Donald Tramp izrazio je svoju podršku video aplikaciji TikTok, kojoj prijeti zabrana na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država ukoliko njena matična kineska komapnija ByteDance ne uspije da nađe američkog investitora.

"Ja sam za TikTok jer je konkurencija potrebna. Ako nemate TikTok, imaćete samo Facebook i Instagram", rekao je Tramp u intervjuu za Bloomberg BusinessWeek.

Aplikaciju koju danas koristi 170 miliona Amerikanaca, on je ranije nazivao "pretnjom", ali je potom prošlog mjeseca, usred predsjedničke kampanje, počeo da je koristi. Tramp je ranije kritikovao i Facebook i Instagram, nakon što njihov vlasnik kompanija Meta Platforms suspendovala njegove profile na dvije godine, posle pobune njegovih pristalica na Kapitol Hilu u Vašingtonu 6. januara 2021. godine.

Republikanski predsjednički kanditat sada ističe da nikada neće podržati zabranu TikTok-a. Ovaj "trampovski obrt" i njegovu promjenu stava iz TikTok-a su odbili da komentarišu, javlja Reuters.

Bajden prvo otvorio profil, pa onda potpisao zakon

Za vrijeme svog mandata, Donald Tramp je 2020. godine pokušao da zabrani i TikTok i WeChat, obje aplikacije u kineskom vlasništvu, ali je taj potez tada blokirao sud. Nakon toga, u junu 2021, aktuelni predsjednik Džo Bajden je povukao niz izvršnih uredbi koje je Tramp prethodno doneo sa ciljem zabrane aplikacija.

Zakon koji je Bajden potpisao 24. aprila ove godine, daje rok kompaniji ByteDance da do 19. januara 2025. proda TikTok biznis u SAD ili da se suoči sa potpunom zabranom rada u toj zemlji. Kao glavni razlog odluke kojom Bijela kuća želi da se ukine vlasništvo nad aplikacijom sa sjedištem, navodi se nacionalna bezbjednost.

Zabrinutost američkih zakonodavaca da bi, pomoću za njih sporne aplikcije, Kina mogla da pristupi podacima o američkim građanima ili da ih špijunira, dovela je do usvajanja zakona u Kongresu SAD velikom većinom. A samo dva mjeseca prije donošenja zakona, Bajdenova predsjednička kampanja za novembarske izbore u februaru je otvorila svoj TikTok nalog.

BONUS VIDEO:

Tramp TikTok prodaja Amerikancima video (MobIT)
Izvor: NBC News