svemirska reciklaža

ASTRONAUTI ĆE USKORO RECIKLIRATI URIN U VODU ZA PIĆE: Odijelo iz "Dine" postaje stvarnost

Autor Vesna Kerkez

Nova svemirska odijela su dizajnirana za buduće misije na Mjeseca – Artemis II i Artemis III, koje će se odvijati u naredne dvije godine, a trebalo da se koriste i za letove na Mars planirane za poslije 2030. godine

Izvor: Warner Bros. / Promo

Odjeća za preživljavanje kakvu u serijalu naučnofantastičnih filmova "Dina" nose Fremeni, narod koji živi u pustinji, recikliraju sve tjelesne tečnosti pretvarajući ih u vodu za piće. I nema tu ništa čudno izmišljeni narod koristi izmišljenu tehnologiju...

Međutim, kada takva tehnologija postane stvarnost, a naučnci otkriju da zaista rade na prototipu odijela namijenjenog astronautima koje pretvara urin u vodu za piće – to svakako zavređuje pažnju.

Život astronauta definitivno nije ni lak, ni jednostavan. To su ljudi koji provode velike količine vremena u Zemljinoj orbiti, na svemirskim stanicama i u šetnjama Svemirom, pa su ti periodi njihovih života van ove naše planete nešto na šta se treba posebno pripremiti i opremiti. A jedna od bitnih stavki tu svakako su hrana i voda.

Astronauti na svemirskim misijama nisu do sada koristili otpadnu vodu za piće, pošto se urin nije u potpunosti pretvarao u pitku vodu, već se većina izbacivala. Novo odijelo, koji je još uvijek u fazi testiranja, bi to trebalo da promijeni, zahvaljujući posebnom dodatku – ruksaku za filtriranje, koji astronautima omogućava reciklažu urina.

U rancu koga astronauti nose na leđima, nalazi se posebno dizajnirani "spoljni vakumski kateter", koji tečnost vodi do jedinice za osmozu. A osim što će astronautima omogućiti pitku vodu, novo odijelo će unaprijediti održavanje higijene.

Naime, tradicionalni "kroj" svemirskih odijela koji se koristi još od sedamdesetih godina prošlog vijeka, ima poseban sloj za urin od superupijajućeg polimera koji astronautima omogućava vršenje nužde u odijelo.

Međutim, ovaj zastjareli sistem prikupljanja otpadnih tečnosti mnogo puta je dovodio do zdravstvenih problema kod astronauta, kao što su infekcije urinarnog trakta ili gastrointestinalni problemi.

Prikaz filtera za urin novog svemirskog odela
Izvor: NASA / Karen Morales

Nova odijela su dizajnirana za buduće misije NASA-e, odnosno letove oko Mjeseca i spuštanja na njegov južni pol – Artemis II i Artemis III, koje će se odvijati u naredne dvije godine.

A kako su NASA i partnerska kompanija Axiom Space već odobrili dizajn novog svemirskog odela (galerija iznad u tekstu), novi sistem filtriranja urina bi mogao samo da bude dodat na njega. Takođe, odijela sa tim sistemo bi trebalo da se koriste i za misije letova ljudskih posada na Mars planirane za početak 2030-tih godina.