prvi put ikada

KADA JE ŽESTOKA OLUJA OSTAVILA CIO GRAD U MRAKU, električni automobili su morali da priskoče u pomoć

Autor Miloš B. Jovanović

Odmah nakon nestanka struje u Kamberi, 16 električnih automobila počeli su da puštaju struju u električnu mrežu, za šta su bili programirani, čime su otvorili novo poglavlje u primjeni ovog tipa vozila

Izvor: YouTube / HyundaiWorldwide

Kada je Hyundai 2021. predstavio svoj inovativni električni automobil Ioniq 5 i njegovu sposobnost da putem V2L (skraćno od: Vehicle to Load) sistema dopunjava i napaja različite električne uređaje i opremu, šira publika je dobila priliku da vidi da takva vozila mogu da dobiju i novu dodatnu funkciju koja na dužim putovanjima ili kmpovanju u prirodi i te kako može da bude od pomoći.

Međutim, napajanje računara, električnog roštilja ili frižidera za pivo, ili punjenje telefona i tableta, nije isto što i "dopunjavanje" električne mreže jednog grada nakon njene havarije uslijed neke vremenske nepogode. A možda i može da bude...

Tokom velike oluje koja je u februaru zadesila Kanberu, usled prekida snabdevanja strujom u mraku je ostalo na desetine hiljada domova. A onda su u pomoć priskočila električna vozila.

Izvor: YouTube / HyundaiWorldwide

Šesnaest električnih automobila opremljenih sistemom za vraćanje električne energije u mrežu, bilo je u stanju pune pripravnosti, pod "komandom" šveskog naučnika Bjorna Stromberga sa Australijskog nacionalnog univerziteta.

"Ovo je prvi put u istoriji da su električni automobili ciljano bili iskorišćeni na ovaj način", ističe on. Odmah nakon nestanka struje, vozila su počela da puštaju struju u električnu mrežu, kao što su i bila programirana.

"Automobili su ukupno obezbijedili 107 kilovata struje za podršku nacionalnoj mreži. Da biste imali predstavu koliko je to, reći ću da bi 105.000 vozila koja bi odreagovala na isti način u potpunosti mogla da pokriju potrošnju grada. Poređanja radi, prošle godine je u Australiji prodato nešto manje od 100.000 električnih vozila", dodao je švedski stručnjak.

Parkirani automobili – ozbiljan resurs

Stromberg i njegove kolege sada raspolažu flotom od 51 automobila, raspoređenih širom Kambere. Oni "nadgledaju" rad električne mreže i spremni da se "uštekaju" pri prvom sledećem nestanku struje, i da na neko vreme stabilizuju sistema kada gradska mreža naglo izgubi snagu, piše Interesting Engineering.

Oni, međutim, ističu da je potrebno još dosta vremena za istraživanja ovakvog načina upotrebe električnih vozila, prije nego što to zaista postane dovoljno da može da utiče na snabdevanje električnom energijom.

A osim Australije, na sličnom projektu se radi i u Švedskoj. Gradska elektroenergetska kompanija drugog po veličini grada te zemlje – Göteborg Energi, u saradnji sa Volvom i njegovom EV podružnicom Polestar, radi na projektu dopunske upotrebe električnih automobila u snabdevanju strujuom u periodima peopterećenja električne mreže.

A logika ideje koja stoji iza ovog projekta kaže da su automobili parkirani 90 odsto vremena i da kao takvi, u smislu snabdijevanja, predstavljaju ozbiljan resurs. Imajući u vidu da preopterećena elektroenergetska mreža proizvođače struje košta mnogo novca, perspektiva ova ideja djeluje kao gotovo sasvim izvjesna.