desktop mode

NOVI ANDROID 15 pretvara pametne telefone u prave desktop računare?

Autor Miloš B. Jovanović

Osim novog desktop moda kao najvećeg noviteta, Android 15 korisnicima donosi i nova bezbjednosna poboljšanja uređaja, unapređenu optimizaciju kamere i nove dodatne AI mogućnosti

Izvor: YouTube / 9to5Google / Screenshot

Iako veoma popularan kao operativni sistem za mobilne uređaje, Android je uvjek zaostajao za Windows-om i macOS-om kada je o desktop računarima riječ. Glavni razlog je to što Android još uvjek nema osnovne funkcije koje postoje kod većine desktop platformi.

To bi, međutim, moglo da se promjeni u sa dolaskom Android-a 15, koje bi trebalo da uvede značajno preuređeni rad operativnog sistema u desktop modu. Google je desktop mod prvi put dodao 2019. godine, u Androidu 10, ali je bio previše bazičan i jednostavan.

Razlog je to što nije bio namijenjen redovnim već stručnim korisnicima, odnosno programerima koji su u njemu testirali aplikacije namenjene upotrebu na više ekrana. Drugim riječima, ova mogućnost postoji već neko vrijeme, ali je skrivena od očiju većeg broja korisnika i do sada je mogla da se koristi samo iz opcija za razvojne programere.

Android 15 – Desktop mode
Izvor: YouTube / Android Authority

To bi sada u potpunosti trebalo da se promijeni, pošto će Google dodati podršku za potpuni način rada u desktop modu. A kao dio priprema za dodavanje nove funkcije svom operativnom sistemu, Google je nedavno predstavio DisplayPort podršku za Pixel 8 i Pixel 8 Pro pametne telefone čime je omogućio njihovo jednostavno povezivanje sa eksternim monitorima.

Usavršena je i mogućnost rada sa više prozora u Android-u, kako bi korisničko iskustvo rada u desktop modu bilo poboljšano, navodi Android Authority.

Međutim, i pored toga što je Google dosta sporo napredovao sa svojom ponudom punopravnog desktop moda u Android-u, neki proizvođači pametnih telefona, kao što su Samsung i Motorola godinama unazad spajaju sopstvena desktop iskustva i svoje Android uređaje.

Izvor: Google

Tako je Samsung DeX način rada, inače prvi je put predstavljen sa Galaxy S8 serijom telefona 2017. godine, dok Motorola korisnicima svojih biznis telefona nudi mogućnost dupliranja prikaza ekrana nazvanu "Ready For".

A osim desktop moda kao najvećeg noviteta, Google sa novim Android-om 15 korisnicima donosi nova bezbjednosna poboljšanja uređaja, unapređenu optimizaciju kamere i nove dodatne AI mogućnosti.