Pao dogovor

EVROPA PRIHVATILA PONUDU: Evo na šta se Apple obavezao

Apple je u januaru godine ponudio da konkurentima na tržištu omogući pristup svojoj tehnologiji beskontaktnog plaćanja i mobilnog novčanika, što je Brisel juče odlukom prihvatio.

Izvor: Apple

Američki tehnološki gigant Apple dobio je zeleno svjetlo od evropskih regulatora za dogovor prema kome će biti u obavezi da konkurentskim kompanijama omogući pristup svojoj tehnologiji mobilnog plaćanja.

Konačnim odobrenjem regulatornog tijela Evropske unije okončana je antimonopolska istraga o poslovanju Apple Pay sistema plaćanja, koju je EU pokrenula još 2020. godine.

"Obaveze koje je Apple preuzeo otklanjaju zabrinutost da bi ta kompanija mogla nezakonito da ograniči konkurenciju kada je riječ o mobilnim novčanicima na iPhone telefonima", izjavila je evropska komesarka za tržišnu konkurenciju Margete Vestager.

Izvor: Apple

Mobilni novčanik Apple Pay korisnicima iPhone pametnih telefona omogućava elektronsko plaćanje i kupovnu putem interneta. A kako ti uređaji isključivo koriste iOS operativni sistem, Apple-ovi programeri su u poziciji da kontrolišu pristup mobilnim novčanicima. EU je zbog toga izrazila zabrinutost nakon što su se neke firme žalile da im je uskraćen pristup.

Apple je u januaru godine ponudio da konkurentima na tržištu omogući pristup svojoj tehnologiji beskontaktnog plaćanja i mobilnog novčanika, a Evropska komisija je jučerašnjom odlukom tu ponudu prihvatila.

Prijedlog Apple-a od sada Evropska komisija smatra pravno obavezujućim.