eureka

NAUČNICI SA KAMBRIDŽA TVRDE: AI tri puta bolje predviđa Alchajmera od postojećih kliničkih metoda

Autor Miloš B. Jovanović

Naučnici su upotrebili algoritam vještačke inteligencije koji je analizirao kognitivne testove 1.500 pacijenata iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Singapura

Izvor: MONDO / IBM

Vještačka inteligencija (AI) bi uskoro mogla da predviđa da li bi ljudi koji imaju blage probleme sa pamćenjem mogli u budućnosti da obole od Alchajmerove bolesti.

Rieč je o novom medicinskom instrumentu, projektu naučnika Univerziteta u Kembridžu, zahvaljujući kome bi pacijenti koji se nađu u opasnosti da obole od Alchajmera mogli na vrijeme da počnu sa liječenjem.

Naučnici su upotrijebili algoritam vještačke inteligencije koji je analizirao kognitivne testove 1.500 pacijenata iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Singapura, navodi Sky News.

Ovaj AI instrument je u stanju da predvidi kojom brzinom bi simptomi Alchajmerove bolesti mogli da se pogoršavaju, izjavila je autorka studije, profesorka Zoi Korci.

Pokazalo se da su prognoze koje je dala vještačka inteligencija, kod više od 80 odsto pacijenata, dale tačne rezultate. A to je, prema rezultatima studije koje je objavio eClinicalMedicine, čak tri puta bolji rezultat od postojećih kliničkih metoda za dijagnostifikovanje Alchajmera.