Lov u mutnom

DRUŠTVENE MREŽE I PREVARE SA "LIJEKOVIMA": Sajber kriminalaci koriste lažne oglase inspirisane vještačkom inteligencijom

Autor Dušan Volaš

Iako personalizovani oglasi mogu da poboljšaju vaše iskustvo na mreži, nisu svi korisni a ni bezazleni. U stvari, prevare koje potiču od lažnih oglasa na društvenim mrežama su u dramatičnom porastu, a posljedice tih prevara mogu biti veoma ozbiljne.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanovć

Zdravlje je omiljena tema sajber kriminalaca koji je vrlo često koriste u svojim kampanjama za krađu informacija i prevaru ljudi.

Ove prevare obično uključuju lažne oglase i veb sajtove koji nude jeftine čudotvorne proizvode, lijekove ili tretmane koji obećavaju da će izliječiti česte hronične bolesti, pa čak i rak.

Istraživači iz Bitdefender Labsa analizirali su prevare u vezi sa zdravljem širom svijeta u periodu od tri mjeseca, od marta do maja 2024. Oni su primijetili značajan porast lažnih oglasa u vezi sa zdravljem koji koriste slike, video i audio snimke generisane vještačkom inteligencijom, koji promovišu različite suplemente na Metinim društvenim platformama, Facebooku, Messengeru i Instagramu.

Stranica za koju istraživači rekli da je imala najveći broj pratilaca (više od 350.000) imala je više od 40 oglasa za medicinske suplemente. Većina oglasa je bila prilagođena određenim geografskim regionima. Korišćena su imena poznatih ličnosti, političara, TV voditelja, ljekara i sveštenika da bi se privukli kupci.

Kampanje su ciljale milione korisnika širom svijeta, uključujući Evropu, Sjevernu Ameriku, Bliski istok, Aziju i Australiju.

Tehnološki napredak, uključujući vještačku inteligenciju, omogućava prevarantima da značajno povećaju domet i stopu uspješnosti prevara, što otežava pojedincima i organizacijama da se brane od njih. Porast dipfejka daje prevarantima koji koriste stare šeme veći kredibilitet nego ikada ranije.

Vještačka inteligencija omogućava prevarantima da prilagode poruke i oglase interesima i ranjivostima (zdravstvenim problemima) pojedinaca. Ona omogućava prevarantima da generišu veoma ubjedljive poruke koje su i gramatički tačne i u kontekstu sa oglasima koje plasiraju kroz platforme društvenih mreža. Oglasi povezani sa lažnim video snimcima slavnih ličnosti i poznatih medicinskih stručnjaka dodatno povećavaju uspješnost prevare.

Analizirani uzorci dipfejka su svih mogućih kvaliteta. Iako većina video snimaka pokazuje jasne znake prevare, istraživači Bitdefendera kažu da su pronašli mnoge primere video snimaka koje je bilo teže staviti u kategoriju lažnih.

Za sve uzorke korišćena je ista tehnika, prilagođena ciljanoj publici. Prevaranti koriste kredibilitet i slavu poznate ličnosti da promovišu lijekove za česte bolesti u ciljanoj grupi. Primijećeni su lažni snimci na sljedećim jezicima: engleski (koji cilja publiku iz SAD, Velike Britanije, Australije itd), rumunski, italijanski, španski, portugalski, njemački, francuski, ruski, češki, slovački, slovenački, letonski, litvanski, mađarski, bugarski, poljski, grčki, hrvatski i dr.

Koliko je ovaj fenomen postao opasan pokazuju hiljade stranica koje promovišu prevare sa medicinskim suplementima i desetine hiljada reklama na društvenim mrežama.

Prevare koje su analizirali istraživači Bitdefendera su sadržale "upadljive fraze osmišljene da zarobe i manipulišu emocijama [i] požure ljude da se odluče na licu mjesta zbog vremenski ograničenih ponuda i popusta", navodi se u izvještaju.

Prevaranti takođe komuniciraju sa potencijalnim žrtvama i telefonom kako bi ih natjerali da kupe više proizvoda pod izgovorom da je to neophodno da bi liječenje bilo uspješno.

Većina oglasa vodi korisnike na veb sajtove pune lažnih recenzija, za koje se u izvještaju kaže da su ih vjerovatno generisali veliki jezički modeli.

Oglasi takođe uključuju izmišljene studije i podstiču na "razgovor" sa navodnim stručnjacima da bi se tretmani prilagodili prema svakom pojedinačnom korisniku.

Obim i prilagodljivost kampanja predstavljaju izazov za moderiranje sadržaja.

"Ako bilo koja od uključenih stranica bude zabranjena na bilo kojoj platformi, prevaranti će najvjerovatnije imati stotine drugih koje mogu da je zamijene", navodi se u izvještaju.

"Neke stranice čak imaju hiljade lajkova, što ukazuje na činjenicu da prevaranti mogu čak da koriste ukradene stranice kupljene na mračnom vebu, "rebrendirajući ih" tako da nejasno podsećaju na temu u diskusiji".