Vrba, grožđe...

I to smo dočekali: Microsoft primorava svoje zaposlene da koriste iPhone

Autor Ilija Baošić

Zaposleni u kineskim kancelarijama kompanije Microsoft koji koriste Android telefon će od kompanije dobiti poslovni iPhone 15.

Izvor: SmartLife / Apple / Microsoft

Microsoft je svoje zaposlene u Kini obavijestio da će morati da pređu na iPhone ukoliko trenutno koriste Android pametni telefon.

Uprkos ljutom rivalitetu koje traje već decenijama, Microsoft je donio odluku da će od septembra zaposleni u Kini moći da koriste samo iPhone za posao, čime će praktično biti obustavljena upotreba Android uređaja. Ovo rešenje, koje ima za cilj poboljšanje sigurnosti, će uticati na stotine zaposlenih, navodi Bloomberg.

Prema internom memorandumu, Microsoft će zahtijevati od svojih zaposlenih u Kini da koriste Apple uređaje kako bi potvrdili svoj identitet pri ulasku u kompanijske sisteme. Ova mera je dio globalne inicijative "Sigurna budućnost" i ima za cilj da obezbijedi da svi zaposleni koriste menadžer lozinki Microsoft Authenticator i aplikaciju Identity Pass.

Glavni razlozi za ovaj potez su brojne prodavnice aplikacija za Android telefone u Kini i razlike između kineskih i stranih mobilnih ekosistema. Za razliku od iOS-a, Google Play nije dostupan u Kini, a lokalni proizvođači kao što su Huawei i Xiaomi imaju sopstvena rešenja. Microsoft blokira pristup kineskih uređaja korporativnim resursima zbog nedostatka Google usluga.

Zaposlenima koji koriste Androide, uključujući Huawei i Xiaomi uređaje, biće obezbijeđeni iPhone 15 telefoni. Novi pametni telefoni će morati da se preuzmu iz distributivnih centara širom Kine, uključujući i Hong Kong. Microsoft još uvijek nije javno komentarisao ovu odluku niti je odgovorio na upite Bloomberga o razlozima za ovaj potez.