Vijesti

RADNICI TEHNOLOŠKOG DIVA STUPILI U ISTORIJSKI ŠTRAJK

Izvor Kurir

Više hiljada radnika južnokorejskog tehnološkog giganta Samsunga stupilo je u ponedeljak u trodnevni štrajk!

Izvor: (HONG KI-WON/YONHAP) VIA AP

To je inače prvi višednevni štrajk u istoriji kompanije. Sindikat traži veće plate i tvrdi da su radnici zanemareni od strane uprave.

Sindikat National Samsung Electronics Union, koji organizuje štrajk, ima oko 30.000 članova, a to je otprilike četvrtina ukupne radne snage Samsunga. Radnici su u junu održali jednodnevnu obustavu rada što je bio prvi štrajk za 55 godina postojanja kompanije. Tada su počeli pregovori između kompanije i sindikata, koji su u međuvremenu prekinuti, ali sada se radi o mnogo većoj akciji i prvom višednevnom organizovanom štrajku u toj korporaciji.

CNN prenosi da je više od 6000 radnika učestvovalo u štrajku od kojih je 4500 zaposleno u odsijeku gdje se proizvode poluprovodnici. Sindikat sem povećanja plata traži i dodatni dan godišnjeg odmora i izmjene sistema nagrađivanja zaposlenih. Predsjednik sindikata, Son Vo-mok, navodi da je sindikat prihvatio povećanje plate koje je predložio Samsung Electronics, ali je tražio jedan dodatni dan odmora i "transparentan sistem" za mjerenje bonusa za učinak na temelju dobiti od prodaje.

"Kompanija nas ne čuje i ne komuniciraju s nama oko naših zahtjeva" - rekao je Vo-mok.

Potpredsjednik sindikata, Li Hjun-kuk, navodi za Rojters da žele promjenu sistema nagrađivanja jer se trenutno bonusi za redovne radnike izračunavaju putem operativne dobiti cijele kompanije dok se bonusi za izvršne direktore dodjeljuju na osnovu ocjenjivanja njihovih ličnih rezultata.

Zahtjevi dolaze samo nekoliko dana nakon što su izašle projekcije koje pokazuju kako Samsung očekuje veliki rast dobiti. Kompanija je početkom godine dobila i pomoć od 6,4 milijarde dolara na osnovu američkog zakona o čipovima. To drugim riječima znači da Vašington računa na Samsung za snabdijevanje poluprovodnicima.

Analitičari imaju oprečna mišljenja oko toga hoće li štrajk imati uticaj na lanac snabdijevanja poluprovodnicima koji se koriste u gotovo svim proizvodima moderne elektronike. Tržište je vrijedno 500 milijardi dolara dok bi 2030. godine moglo da vrijedi dvostruko.

Članovi sindikata čine četvrtinu radne snage, međutim, štrajkuje samo nekoliko hiljada njih. Dio analitičara, uzevši u obzir kako je veliki dio proizvodnje automatizovan, smatraju da štrajk neće imati uticaja na proizvodnju. Iz Samsunga su poručili da štrajk zasad nema nikakvih uticaja na njihovo poslovanje.

Čelnici sindikata, međutim, tvrde da su neke proizvodne linije imale jutros probleme nakon što su se radnici pridružili štrajku.

"Proizvodnja poluprovodnika mnogo je ranjivija nego što je uprava očekivala. Svi znamo da je dovoljno da izostane samo jedna smjena pa da se proizvodnja obustavi. Ako uprava ne ispuni naše zahtjeve biće još štrajkova" - poručio je Li Hjun-kuk.