Farbaju, testerišu, čiste...

Mehanoidi u akciji: Džinoviski roboti od 12 metra zaposleni na željeznici umjesto ljudi

Autor Miloš B. Jovanović

Veliki mehanoidi će, bar za početak, obavljati zadatke kao što su farbanje potpornih krovnih konstrukcija ili čišćenje i uklanjanje grana drveća sa kolosjeka, ali i druge poslove što se više budu "dokazivali" u praksi

Izvor: YouTube / 株式会社人機一体

Ogromni napredni humanoidni roboti, već od ovog mjeseca, počinju da rade na japanskoj željezinici gdje kao radnici na održavanju željezničke infrastrukture kompanije JR West (odnosno West Japan Railway Company).

Roboti visine do 12 metara sposobni su da podižu predmete teške 40 kilograma, a njihove okretne ruke mogu biti opremljene različitim alatima za obavljanje brojnih poslova.

Oni će, bar za početak, obavljati zadatke kao što su farbanje potpornih krovnih konstrukcija ili čišćenje i uklanjanje grana drveća koje ometaju saobraćaj na prugama... ali i niz drugih poslova, što se više budu "dokazivali" u praksi. Mehanoidima, inače, upravljaju operateri koji iz posebnog kamiona kontrolišu njihovo kretanje pomoću džojstika i VR naočara povezanih sa kamerom na glavi robota.

Džinovski roboti "zaposleni" u japanskoj železnici
Izvor: YouTube / 株式会社人機一体

U video snimku koji prikazuje njihove sposobnosti vidi se robot opremljen kružnom testerom kako podrezuje visoko drveće. Međutim, i pored toga što su u stanju da koriste alate koji mogu biti opasni, konstruktori robota vjeruju da oni predstavljaju par sigurnih ruku, prenosi IFL Science.

Ovi roboti su razvijeni u pokušaju da poboljšaju bezbjednost zaposlenih na željeznici i smanje rizik od nesreća na radu, saopštio je JR West koji je na ovom projektu radio u saradnji sa robotičkom kompanijom Jinki Ittai i tehnološkom firmom Nippon Signal.

I pored toga što u današnje vrijeme ljudi često optužuju robote i nove tehnologije da im "otimaju poslove", izgleda da se u ovom slučaju oni mogu zaposliti tako da ublaže manjak potrebnih radnika, konstatuju stručnjaci. Jedan od razloga njihovog "zapošljavanja" upravo jeste i nedostatak radne snage, budući da Japan ima jednu od najstarijih populacija na svijetu (sa oko 29 odsto stanovnika starijih od 65 godina).