AI vs EU

WhatsApp sprema novu gotivnu opciju kojoj bi EU ozbiljno mogla da "pomrsi račune"

Autor Miloš B. Jovanović

Dovoljno je fotografisati obični selfi a vještačka inteligencija će od njega stvoriti fotografiju korisnika kakvu god on poželi, ali tu postoje i neke nedoumice...

Izvor: MONDO / Marko Čavić

WhatsApp je poznat po tome da relativno često uvodi nove opcije i funkcije u svoju aplikaciju. Sada je došao red i na, u današnje vrijeme neizostavnu, vještačke inteligencije (AI).

Korisnici su i do sada mogli da koriste Meta AI za kreiranje stikera, postavljanje upita ili za razgovor sa Meta AI četbotom, a uskoro će dobiti i mogućnost da pomoću veštačke inteligencije kreiraju fotografije.

Svoje nove fotografije ili animirane slike korisnik će moći da kreiraju na osnovu sopstvenih fotografija, za šta će WhatsApp-u biti dovoljna jedna njegova fotografija. Nakon odabira fotografije, Metin AI Llama će od nje moći da napravi niz različitih fotografija, u zavisnosti od zahteva korisnika.

Jednostavno rečeno, dovoljno je fotografisati obični selfi, a vještačka inteligencija će od njega stvoriti fotografiju korisnika kako uživa na tropskoj plaži ili u šetnji na Marsu ili Mjesecu.

Iako nova WhatsApp funkcija zvuči zabavno, tu postoje dvije nedoumice. Prva se odnosi na to što još uvek nije poznato kako Meta planira da onemogući korisnike u eventualnim pokušajima da na isti način modifikuju tuđe fotografije i da ih potom šalju dalje putem WhatsApp-a ili drugim kanalima šire mrežom.

Druga nepoznanica poznata je po skraćenici GDPR, odnosno Opšta uredba o zaštiti podataka koja se primjenjuje u zemljama članicama Evropske unije.

Meta je nedavno najavila korišćenje javno objavljenih podataka svojih korisnika na društvenoj mreži Facebook u Evropi za treniranje svojih AI modela. Ta odluka je zatim povučena upravo zbog GDPR-a, kao i Zakona o digitalnim tržištima, pošto u Meti nisu bili sigurni da li je i koliko takva odluka u skladu sa navedenim evropskim propisima.

Čini se da upravo zbog toga evropski korisnici WhatsApp-a neće u skorije vreme biti u prilici da koriste nove AI mogućnosti za obradu fotografija.