Vijesti

DODATNIH 5 GODINA NAKON "SUDNJEG" OKTOBRA? Produžen vijek Windows 10 sistemu zahvaljujući OVOM rješenju (VIDEO)

Autor Dušan Volaš

Kompanija Acros Security je stvorila ovaj skup alatki u svrhu isporučivanja malih, "mikroskopskih" zakrpa, koje uglavnom djeluju na nekoliko procesorskih instrukcija. Naredbe se dalje primjenjuju na aktivne procese u memoriji kako bi popravile kritične ranjivosti.

Izvor: Microsoft

Microsoft će, kao što znamo, isporučiti posljednje bezbjednosno ažuriranje za Windows 10 u oktobru 2025. godine. Korisnici će, nakon toga, biti primorani da nadograde mašine na Windows 11 (ukoliko su kompatibilne) ili da plate Extended Security Updates (ESU) plan.

0patch nudi treću i jeftiniju opciju — plaćanje isključivo sigurnosnih popravki nakon oktobra 2025. Poznat po "mikrozakrpi" koja trenutno podržava i održava Windows 7 legitimnom opcijom, 0patch planira podršku za Windows 10 22H2 dugu najmanje pet godina, a vjerovatno i nakon tog perioda. Patch je zaštitnik korisnika koji oklijevaju da prekomanduju računare na Windows 11, pogotovo nakon ubacivanja reklama u interfejs sistema i marketinškog debakla povučene funkcije Recall, koja direktno ugrožava privatnost.

Rješenje može da zaštiti korisnike starijeg operativnog sistema od poznatih sigurnosnih rizika, jer oba aktivna sistema dijele isti osnovni kôd i tehnologiju, od kojih se očekuje da će i nakon 2025. godine dijeliti iste greške. 0patch nudi razne usluge, uključujući "0day" zakrpe za eksploatisane dijelove koda, "wontfix" probleme koje programeri zanemaruju i zakrpe za aplikacije poput Adobe Reader, 7-zip i WinRAR.

Kompanija Acros Security tvrdi da je njihovo rješenje pristupačnije od produženog plana matične kompanije Windows 10 sistema. Ponudu su razdvojili na dva plana. 0patch Pro je namijenjen malim firmama i regularnim korisnicima po cijeni od 25 evra godišnje, po računaru, dok je 0patch Enterprise, osim ciljane publike, dostupan pod istom "filozofijom" noseći cijenu od 35 dolara.

Biće nam jasnije koliko su korisnici spremni da bezbjednost svog računara predaju zakrpi, koja nije sastavni dio samog operativnog sistema, već je potrebno svojevoljno "zalemiti" u Windows 10 kod, kada se približi "sudnji" oktobar. Sudeći po dosadašnjem uzorku, spremniji nego da pređu na Windows 11, piše "Svijet kompjutera".