Vijesti

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple: Baza podataka zaposlenih navodno sadrži osjetljive informacije

Autor Dušan Volaš

Ozloglašeni haker i moderator platforme za sajber kriminal Breach Forums, objavio je vijest o hakovanju kompanija AMD i Apple, koje se navodno dogodilo ovog mjeseca.

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia
Izvor: Kurir/ Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Prema njegovim riječima, hakovanje je rezultiralo krađom značajne količine osjetljivih informacija, uključujući izvorni kod za interne alate, podatke zaposlenih i još mnogo toga.

IntelBroker je u ponedeljak objavio vijest o navodnom hakovanju AMD-a na BreachForumsu, a dan kasnije o hakovanju Applea.

Prema skrinšotu koji je Dark Web Informer objavio na X-u, IntelBroker je rekao da je ukraden "izvorni kod za tri Appleova najčešće korišćena alata za njihov internu sajt", AppleConnect-SSO, Apple-HWE-Confluence-Advanced i AppleMacroPlugin.

AppleConnect je očigledno sistem za autentifikaciju koji omogućava zaposlenima da pristupe određenim aplikacijama, ali je nejasno kakva je funkcija drugih navedenih alata.

Autentičnost koda koji je procurio nije potvrđena.

Kada je riječ o hakovanju AMD-a, IntelBroker je detaljno opisao obim kompromitovanih podataka. Haker tvrdi da je pristupio firmwareu, izvornom kodu, bazi podataka zaposlenih i kupaca, finansijskim podacima, planovima kompanije, listama tehničkih specifikacija i drugim informacijama. Baza podataka zaposlenih sadrži "korisničke ID-ove, imena i prezimena, pozicije u kompaniji, brojeve poslovnih telefona, email adrese i status zaposlenja".

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD) je američka multinacionalna kompanija koja je poznata po proizvodnji procesora za računare.

AMD je u kratkom saopštenju poslatom Rojtersu rekao da blisko sarađuje sa nadležnim organima u istrazi o ovom napadu. Apple se do sada nije oglašavao.

IntelBroker je ranije tvrdio da je ukrao "vojne informacije u vezi sa DARPA (agencijom Ministarstva odbrane SAD koja je odgovorna za razvoj novih tehnologija za američku vojsku)" od General Electrica, podatke Europolove platforme za stručnjake (EPE) i povjerljive dokumente obaveštajne grupe Five Eyes, prenosi portal "Informacija".