veštački oficiri

Spremni za ratove budućnosti: Kineski AI komandant odlučno vodi vojsku kroz najopasnije situacije

Autor Miloš B. Jovanović

Vještačka inteligencija je programira da popuni prazninu u komandnom lancu sa kojom se suočava kineska armija tokom izvođenja ratnih simulacija, zbog nedostatka iskusnih komandanata na višim pozicijama

Izvor: Pixabay

Kina je razvila virtuelnog vojnog komandanta, vještačku inteligenciju sposobnu da deluje u različitim ratnim scenarijima bez ikakve ljudske intervencije, čime je uspjela da napravi veliki korak u razvoju sopstvene vojne tehnologije.

Virtuelni komandant trenutno prolazi rigoroznu obuku u kineskim vojnim IT laboratorijama, gdje ga stručnjaci kineske armije obučavaju za učešće u virtuelnim ratovima oponašajući ljudsko ponašanje i ljudske greške u ratnim sukobima.

AI komandanti su programirani tako da popune prazninu u komandnom lancu sa kojom je suočena kineska Narodnooslobodilačka armija tokom izvođenja ratnih simulacija, zbog nedostatka iskusnih komandanata na višim pozicijama.

A upravo to je i njihova namjena, da AI komandanti stupaju "u akciju" u vježbama različitih ratnih scenarija velikih razmjera, kada pravi oficiri nisu dostupni.

Izvor: Pixabay

Fino podešavanje ličnosti

Za razliku od tradicionalnih sistema vještačke inteligencije koji se oslanjaju na analizu, AI komandant koristi empirijsko znanje, slično ljudskom pamćenju, zamenjujući pritom zastarele informacije novim podacima.

"Ličnost" AI komandanta se može detaljno i fino podešavati, prema potrebi zadataka, objavio je vodeći kineski časopis za nauku i tehnologiju na engleskom jeziku Common Control & Simulation.

AI komandant je sposoban da identifikuje prijetnje, pravi planove i donosi optimalne odluke na osnovu ukupne situacije na terenu, pritom učeći iz pobjeda i poraza. Ovaj proces se odvija bez ikakve ljudske intervencije, uz visoku efikasnost i mogućnost ponovljenog eksperimentisanja.

Izvor: Wikimedia / Public domain

Partija iznad AI-ja

Međutim, uprkos značajnom napretku u primijeni tehnologije vještačke inteligencije, novi sistem se u potpunosti pridržava doktrinarnih principa Narodnooslobodilačke armije: "Partija komanduje oružjem!".

To znači da će kontrola nad primenom vještačke inteligencije u vojne svrhe ostati u rukama pojedinaca određenih od strane Komunističke partije Kine, obezbjeđujući tako maksimalni ljudski nadzor nad upotrebom AI-ja.

Razvoj ovakvih AI sistema predstavlja revolucionarni korak u vojnoj strategiji, koji naglašava posvećenost Kine integraciji napredne tehnologije u svoje odbrambene sisteme, ali i težnju za održavanjem stroge kontrole nad njenom upotebom.