Sveža krv

Matorci, pomjerite se - Facebook ima nove prioritete

Autor Ilija Baošić

Facebook želi da budućnost platforme gradi na mladima i vještačkoj inteligenciji.

Izvor: SMARTLife

Facebook i nakon 20 godina postojanja uživa ogromnu korisničku bazu. Međutim, ova platforma sigurno nije prva stvar koja vam padne na pamet kada razmišljate o stvarima koje su popularne među mlađim generacijama. Meta to vrlo dobro zna, a sada je zvanično potvrdila da svoj fokus okreće ka kasnim adolescentima (18-25 godina).

U objavi na zvaničnom sajtu, Tom Alison iznio je plan o budućnosti platforme i saopštio da novi pravac ne uključuje želje starije populacije. "Facebook je i dalje za sve, ali da bismo gradili za sljedeću generaciju korisnika društvenih mreža, napravili smo značajne promene imajući u vidu kasne adolescente", kaže prvi čovjek Facebook-a.

Ovo nije prvi put da Meta želi da vrati kasne adolescente na Facebook. Kompanija već godinama pokušava da pronađe način kako bi se izborila sa popularnošću TikTok-a, a Mark Cukerberg je 2021. izrazio želju da mladi postanu "zvijezda Severnjača" u razvoju ove društvene mreže.

Facebook uveliko plovi novim kursom. Alison kaže da su preporuke za Reels i Feed poboljšane zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, kao i da će "napredna tehnologija preporuka" pokretati više proizvoda tokom sljedeće godine. Drugim riječima, očekujte da vidite sve manje objava svojih prijatelja, a sve više sadržaja koje algoritam smatra da su relevantni za vas.

Zanimljivo je da u Alisonovoj objavi nema riječi o Metaverzumu, kojeg je Cukerberg nekada vidio kao budućnost, a zbog kojeg se matična kompanija danas zove Meta. Umjesto toga, tekst se isključivo bavi privlačenjem mladih i oslanjanjem na nove mogućnosti AI tehnologija.

Iako Alison kaže da je Facebook zabilježio "pet kvartala zdravog rasta u korišćenju aplikacije od strane kasnih adolescenata u SAD i Kanadi", ostaje da se vidi koliko će napori kompanije Meta da vrati mlade zaista biti uspješni.