Kraj

Bajden potpisao: Kraj za TikTok u SAD!?

Autor Ilija Baošić

Predsjednik Džo Bajden potpisao je zakon kojim se kompaniji ByteDance daje rok od 270 dana da proda TikTok ili da se suoči sa zabranom u SAD.

Izvor: TikTok, YouTube / Late Night with Seth Meyers

Nakon što je američki Senat izglasao zakon kojim se pred kompaniju ByteDance postavlja ultimatum da proda TikTok, sada je isti potpisao i predsjednik Džo Bajden.

Sat je počeo da otkucava za kompaniju ByteDance, koja će sada imati devet mjeseci da proda svoju popularnu aplikaciju, a ukoliko Bajden bude smatrao da je to potrebno, rok se može produžiti za dodatna tri mjeseca. Ukoliko TikTok ne bude prodat u zadatom vremenu, platforma za striming videa kratkog formata će biti zabranjena na tlu SAD.

Prvi čovjek TikTok-a, Šou Zi Ču, kaže da će on i njegovi partneri osporiti novi zakon na sudu, navodeći Prvi amandman, koji garantuje slobodu govora, kao razlog zašto vjeruje da će TikTok dobiti ovu pravnu bitku.

"Ovo je očigledno razočaravajući trenutak, ali ne mora da bude odlučujući. Ovo je zapravo ironično, jer sloboda izražavanja na TikTok-u odražava iste vrijednosti koje Sjedinjene Američke Države čine svetionikom slobode", kaže Ču.

Izglasavanje zakona će "pogaziti pravo slobode govora 170 miliona Amerikanaca, uništiti sedam miliona preduzeća i zatvoriti platformu koja doprinosi američkoj ekonomiji sa 24 milijarde dolara godišnje", saopštio je ByteDance prošle nedelje i dodao da ne planira da proda TikTok - potez koji bi svakako zahtijevao odobrenje Kine. Zvanični Peking je već najavio da će se usprotiviti svakom takvom potezu.

Ostaje da se vidi da li će ByteDance zaista biti uspješan na sudu, kao i kakav će biti odgovor Kine ukoliko kompanije ne bude uspešna u svojoj nameri da obori zakon na sudu.