vremena krizna

Pritisak kineske konkurencije: Slaba prodaja obara cijene Tesla automobila

Izvršni direktor Tesle, milijarder Ilon Mask, prošlog ponedeljka je najavio da će ta kompanija otpustiti više od 10 odsto radnika u svojim fabrikama širom svijeta

Tesla Model 3
Izvor: Tesla

Kompanija Tesla je najavila da će sniziti cijene svojih električnih automobila u nekoliko evropskih zemalja, kao i na Bliskom istoku i u Africi, što je druga takva najava u poslednje vrijeme, nakon što je prethodno objavljeno smanjenje cijena i SAD i Kini.

U Teslinom izvještaju sa početka aprila navodi se da je ta kompanija za prva tri mjeseca ove godine isporučila 386.810 vozila, odnosno 8,5 odsto manje u odnosu na prije godinu dana. U istom periodu proizvedeno je 433.371 automobila, odnosno 1,7 odsto manje nego u prva tri mjeseca prošle godine.

Slabiji prodajni rezultati i globalna ekspanzija kineskih proizvođača natjerali su jednog od globalnih lidera elektromobilnosti da na to odgovori sniženjima cijena. Tako će se, ubuduće, Tesla Model 3 sa zadnjim pogonom u Njemačkoj prodavati po cijeni od 40.990 eura, umesto dosadašnjih 42.990 eura.

Cijene tri modela će na američkom tržištu biti spuštene za 2.000 dolara: Model Y – 42.990 dolara, Model S – 72.990 i Model X – 77.990. Početna cijena redizajniranog Modela 3 u Kini sada je niža za 1.930 dolara i iznosi 32.000 dolara, piše Automotive News Europe.

Izvršni direktor Tesle, milijarder Ilon Mask, prošlog ponedeljka je najavio da će ta kompanija otpustiti više od 10 odsto radnika u svojim fabrikama širom sveta.

Prema poslednjem godišnjem izvještaju, jedan od najvećih svjetskih proizvođača električnih automobila je, do decembra prošle godine, imao 140.473 zaposlenih širom svijeta, što znači da će bez posla ostati više od 14.000 ljudi.

BONUS VIDEO: