MOAB

12 terabajta, 26 milijardi zapisa: Otkrivena jedna od najvećih krađa podataka ikada, provjerite da li su vaši među njima

Autor Miloš B. Jovanović

Kao glavni izvor curenja označena je kineska aplikacija za razmjenu poruka Tencent QQ, ali podaca u ovoj ogromnoj kolekciji potiču i sa više ostalih popularnih drušvenih mreža i onlajn platformi

Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ Greatness in You

Čak 12 terabajta podataka sačinjenih od 26 milijardi različitih zapisa jedno je od najvećih curenja podataka ikada. Gotovo je bez premca u veličini i toliko je veliko da su mu stručnjaci nedenuli posebno ime – "Majka svih provala" (engl. Mother of all breaches ili MOAB).

Ogromna kolekcija podataka, iako vjerovatno sadrži i duplikate ukradenih podataka iz više ranijih hakarskih napada, puna je osjetljivih i vrijednih informacija koje bi mogle biti upotrebljene u različite zlonamjerne svrhe.

Poznavaoci sajber kriminala još uvijek nisu sigurni ko je vlasnik kolekcije uredno sortiranih i kategorizovanih podataka, koju su otkrili stručnjak za sajber bezbijednost Bob Djačenko i tim portala CyberNews, i domena na kome se ona nalazi.

Kao glavni izvor curenja podataka označena je kineska aplikacija za razmjenu poruka Tencent QQ, pošto od nje potiče oko 1,4 milijarde unosa u bazu.

Ogromna kolekcija takođe obuhvata i podatke sa više drušvenih mreža i onlajn platformi: Weibo, MySpace, bivši Twitter, Deezer, LinkedIn, AdultFriendFinder, Adobe, Canva, VK, Daily Motion, Dropbox, Telegram i brojnih drugih.

Među ukradenim podacima našle su se i informacije vladinih organizacija iz SAD, Brazila, Njemačke, Filipina, Turske i drugih zemalja.

Podaci bi mogli biti zloupotrebljeni za širok dijapazon napada i predstavljaju veliki rizik od mogućnosti krađe identiteta, sofisticiranog phishing-a, različitih vrsta sajber napada i neovlaštenog pristupa različitim sistemima, upozoravaju stručnjaci.

A potencijalne posledice po korisnike bi mogle biti strašne, jer ponovna upotreba brojnih korisničkih imena i lozinki daje brojne mogućnsoti za najrazličitije vrste napada. Stručnjaci takođe upozoravaju i na "efekt talasa", situaciju kada kompromitovane šifre za jednu uslugu omogućavaju napadačima da koriste druge, osjetljivije naloge.

Ukoliko želite da provjerite da li su i vaš podaci možda ugroženi ovom krađom, to možete da uradite putem Cybernews-ovog data leak checker-a.