Vijesti

SERIJA OTKAZA U TEHNOLOŠKOJ INDUSTRIJI: Poznata društvena mreža pravi "rutinsku reorganizaciju", dva sektora na udaru

Autori Mirela Ljumić Euractiv

TikTok je najavio otpuštanje oko 60 zaposlenih, postajući tako najnovija tehnološka kompanija koja smanjuje broj zaposlenih na početku 2024. godine.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Razlog otpuštanja desetine zaposlenih iz kompanije TikTok nije otkriven, ali su predstavnici kompanije dodali da otpušteni radnici mogu da apliciraju za druge pozicije.

Portparol komapnije je rekao da svi koji su otpušteni "mogu da se prijave za bilo koje otvorene interne pozicije, od kojih trenutno postoji preko 120".

Odjeljenje kompanije ByteDance, koja je stvorila TikTok, opisalo je otpuštanje kao dio rutinske reorganizacije koja je najviše pogodila osoblje u sektorima prodaje i oglašavanja koje je radilo u kancelarijama u Los Anđelesu, Njujorku, Ostinu, Teksasu, kao i u drugim globalnim ispostavama.

Tehnološke kompanije poput Amazona, Alfabeta, Junitija, Diskorda i Trend Mikroa su smanjile broj zaposlenih u januaru, nastavljajući trend iz prošle godine kada se industrija suzila i smanjila troškove nakon produženog procvata.

Ranije ove sedmice, američki developer video-igara, Riot Games, čija je matična kompanija Tencent Holdings iz Kine, rekao je da će smanjiti 11 odsto radne snage, što predstavlja oko 530 zaposlenih. U pismu zaposlenima koje je objavljeno kao blog post, izvršni direktor Riot Gamesa Dilan Jadeja rekao je da su otpuštanja bila neophodna kako bi "usmjerila fokus i usmjerila nas ka održivijoj budućnosti".

Do 2023. godine, TikTok je zapošljavao oko 7.000 radnika u SAD-u. S druge strane, ByteDance ima globalnu radnu snagu od preko 150.000 zaposlenih.

U novembru je ByteDance smanjio stotine radnih mesta u diviziji kompanije koja se bavi gejmingom, Nuverse. Otpuštanja su ukazivala na to da se ByteDance povlači iz industrije igrica, području u kojem se takmiči sa kineskim rivalima Tencentom i NetEaseom.

"Redovno pregledavamo svoje poslove i pravimo prilagođavanja kako bismo se usmjerili na oblasti dugoročnog strateškog rasta", rekao je portparol CNBC-u tada.

"Nakon nedavne revizije, donijeli smo tešku odluku da restrukturiramo naše poslove u vezi sa gejmingom".