AI, AI, AI, AI, AI...

Kada mu je firma za dostavu zagubila paket, naučio je njenog AI chatbot-a da psuje sopstvenog "poslodavca"

Autori Anja Rašović smartlife.rs

Nakon što od vještačke inteligencije nije uspio da dobije informaciju koja mu je trebala, britanski muzičar je počeo da "eksperimentiše" kako bi otkrio šta je sve chatbot u stanju da uradi

Izvor: Pixabay

Jedna londonska firma "suspendovala" je svog onlajn chatbot-a nakon što je nezadovoljni kupac uspio da ga nauči da psuje i natjera da kritikuje samu kompaniju i samog sebe.

Firma DPD, koja se bavi dostavom, onemogućila je upotrebu svog virtuelnog pomoćnika, koga pokreće vještačka inteligencija (AI), nakon što muzičar Ešli Bošam, u pokušaju da pronađe svoju nestalu pošiljku, od chatbot-a nije uspio da dobije korisne informacije.

On je tada odlučio da se zabavi, pa je počeo da "eksperimentiše" kako bi otkrio šta je sve chatbot u stanju da uradi. Tada je, prema njegovim riječima, počeo pravi haos.

Ešli je prvo zamolio AI da mu ispriča vic, da bi potom otišao korak dalje i natjerao vještačku inteligenciju da napiše pjesmu u kojoj kritikuje sopstvenu kompaniju.

Onda je nastavio konverzaciju sa chatbot-om koji je ubrzo počeo da psuje, a zatim i da kritikuje sopstvenu kompaniju i samog sebe, prenosi Guardian.

Opisujući ovu nesvakidašnju situaciju, muzičar je na svom profilu na platformi X napisao:

"Potpuno je beskoristan da odgovori na bilo kakva pitanja. Kada sam ga zamolio, sa zadovoljstvom je napisao pjesmu o tome koliko su i on i zaposleni u DPD servisu za dostavu užasni kao kolektiv. Posle još nekoliko pitanja, čet-bot je počeo i da psuje!"

Post muzičara o njegovoj "zanimljivoj" konverzaciji sa vještačkom inteligencijom na bivšem Twitter-u je za dva dana imao više 1,6 miliona pregleda.

BONUS VIDEO: