ozbiljna stvar!

Velika božićna provala: Procurio izvorni kod GTA V, novi uradac na Rockstar Games dok su programeri na prazničnom odmoru

Autor Miloš B. Jovanović

Rockstar Games se suočava sa nizom bezbjednosnih problema, nakon što je albanski haker objavio gejmplej video iz GTA VI, a potom i trejler igre procurio dan prije zvanične objave, sada se na internetu našao izvorni kod igre GTA V i drugi materijali kompanije

Izvor: Rockstar Games

Samo nekoliko dana nakon što je autistični albanski haker, odgovoran za prošlogodišnje objavljivanje videa iz igre GTA VI, osuđen na bolnički pritvor, kompanija Rockstar Games se suočava sa još jednim, možda čak i ozbiljnijim, curenjem podataka.

U prilično neočekivanom razvoju događaja, pojavile su se glasine koje upućuju na to da je izvorni kod igre Grand Theft Auto 5, zajedno sa velikim brojem drugih povjerljivih materijala iz Rockstar Games-a, procurio na Internet.

Ovo je drugi incient toga tipa u vezi sa petim GTA nastavkom, budući da se u jednom izvještaju od prošle godine pominjalo djelimično curenje njenog izvornog koda.

Rockstar Games se u poslednjih nešto više od godinu dana suočava sa nizom bezbjednosnih problema. Nakon što je pomenuti haker objavio višesatni gejmplej video materijal iz GTA VI, nedavno je taj izdavač bio prinuđen da zvanični trejler igre objavi ranije nego što je bilo planirano, pošto je i taj video procurio dan ranije.

Informacija da se izvorni kod igre našao na internetu objavljena je na X profilu GTA Focal, uz dodatak da je on procurio nakon što je prethodno bio predmet razmjene između pojedinaca, prenosi GameRant. Procureli fajl veličine 4GB pretežno sadrži kod, ali njegova kompletna verzija koja obuhvata cijeli izvor nije primjećena.

Obimna izvorna datoteka, koja uključuje sredstva i 3D modele, vjerovatno bi onima koji znaju kako se to radi, mogla da omogući pravljenje i izvođenje igre. Ali, s obzirom na priličnu veličinu ukupnog izvornog koda, za koga glasine navode da ima oko 200GB, čini se da njegovo curenje baš i nije tako jednostavno.

Uprkos tome što je originalna veza ukradenog dijela koda uklonjena, izvorni kod je već počeo da kruži različitim društvenim medijima. U međuvremenu, matična kompanija Rockstar Games-a, Take-Two Interactive aktivno radi na uklanjanju postojećih onlajn veza ka izvornom kodu igre Grand Theft Auto V.

Izvor: Rockstar Games

Uprkos tim naporima, na Internetu se javljaju nove informacije o hakerima koji razmišljaju o mogćem izdavanju obimne izvorne datoteke od 200GB. Vjeruje se da ovaj incident posledica istog bezbjednosnog propusta od prošle godine, ali sa ključnom razlikom da su ukradeni fajlovi tek sada objavljeni.

Situacija je još i gora, pošto je naknadno otkriveno da curenje ne obuhvata samo GTA 5, već i fajlove iz dugoočekivane, ali nikada realizovane igre Bully 2, kao i djelove koda igre GTA 6. Pored toga, otkreno je i nekoliko neobjavljenih DLC-ova, među kojima je i GTA 5 Trevor koji se pojavio i u prethodnim curenjima. Otkrivena je mapa iz projekta poznatog pod radnim imenom "Agent", otkazane igre najvjerovanije inspirisane franšizom o Džejmsu Bondu.

Posledice ovog curenja prilično su ozbiljne, pošto se hakerima otvara mogućnost da identifikuju i iskoriste ranjivosti u izvornom kodu igre, što im potencijalno daje mogućnost da na daljinu izvršavaju kod na sistemima igrača.

A to izaziva ozbiljnu zabrinutost za bezbjednost igre GTA Online, pošto bi ona sada mogla da "zona visokog rizika" za igrače. Uz to, tajming curenja koda se poklapa sa sezonom praznika, kada su mnogi programeri na prazničnom odmoru, što dodatano pogoršava situaciju kompaniji Rockstar Games i njenim programerima, odnosno razvojnim timovima igara.

BONUS VIDEO:

Grand Theft Auto VI prvi trejler
Izvor: Rockstar Games

Tagovi