Vijesti

ŠEF KOMPANIJE KOJA JE STVORILA CHATGPT DOBIO OTKAZ PREKO NOĆI: Upozoravao na opasnosti koje nosi vještačka inteligencija

Autori Euractiv.rs Anja Rašović

Sem Altman više nije na čelu "OpenAI", a način na koji je iznenada otpušten izazvao je pravu buru u tehnološkom i cijelom poslovnom svijetu, koji prijeti da izazove ozbiljne posledice

Izvor: Euractiv/EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

OpenAI, renomirana kompanija za vještačku inteligenciju, šokirala poslovni svijet odlukom da iznenada otpusti svog osnivača, Sema Altmana. Ovaj neočekivani potez, otpuštanje bez ikakve najave, izazvao je lavinu nezadovoljstva među zaposlenima, akcionarima i partnerima, dok je cijeli slučaj bacio sijenku na budućnost kompanije.

Otpuštanje čovjeka, koji je prepoznat kao ključni lider u rastu kompanije do vrijednosti od 90 milijardi dolara, nije samo izazvalo nevjericu, već je i negativno uticalo na vrijednost akcija. Microsoft, najveći dioničar OpenAI-a, nije bio prethodno obaviješten o odluci, što je rezultiralo padom vrijednosti njihovih akcija. Ovakav potez postavlja pitanje o odgovornosti upravnog odbora prema ključnim dioničarima i partnerima.

"Microsoft" nije obaviješten o Altmanovom otpuštanju sve do zvaničnog saopštenja, prema izvorima koje je CNN, a nakon ovog čina akcije kompanije su naglo pale. Za pripremu otkaza nisu znali ni zaposleni, kao ni Greg Brokman, suosnivač i bivši predsjednik kompanije koji je odmah nakon saznanja i sam podnio ostavku. Isti potez povukli su i mnogi drugi zaposleni.

Ova unutrašnja nestabilnost mogla bi imati dugoročne posledice po kreativnost i inovacije kompaniji, predviđaju stručnjaci.

Dan nakon poteza koji je "izazvao tekstonske poremećaje u svijetu", izvor navodi da je upravni odbor zatražio Altmanov povratak. Ovo neočekivano odstupanje od prvobitne odluke ukazuje na unutrašnje nesuglasice kompanije.

Čudna struktura odbora dodatno je zakomplikovala stvari.

Altman, Brokman i glavni naučnik Ilija Sutskever formirali su 2019. godine OpenAI LP, kompaniju u okviru neprofitne strukture. Ta profitna kompanija je OpenAI u samo nekoliko godina podigla od bezvrijednosti do vrijednosti od 90 milijardi dolara - i Altmanu se uglavnom pripisuje zasluge kao idejnom tvorcu tog plana i uspjeha kompanije.

Međutim, kompanija sa velikim podrškom poput Microsofta i investicionog fonda "Thrive Capital" ima obavezu da razvija svoj posao i zarađuje novac. Investitori žele osigurati da dobijaju vrijednost za svoj novac, a nisu poznati po strpljenju.

To je vjerovatno navelo Altmana da gura profitnu kompaniju da brže izlazi na tržište s proizvodima. To je možda u redu kada je riječ o aplikaciji za upoznavanje ili platformi za društvene mreže. Sasvim je drugačije kada je riječ o tehnologiji tako dobroj u oponašanju ljudskog govora i ponašanja da može prevariti ljude da veruju da su njeni lažni razgovori i slike stvarni.

I to je, prema izvještajima, plašilo odbor kompanije, koji je ostao većinski kontrolisan od strane neprofitnog krila kompanije. Altman je najavio da će OpenAI staviti alate na raspolaganje kako bi svako mogao kreirati svoju verziju ChatGPT-a. Za Sutskevera i odbor to je bio korak predaleko.

Prema Altmanovom vlastitom priznanju, "kompanija se igrala vatrom".

Kada je Altman osnovao OpenAI LP prije četiri godine, nova kompanija je navela u svom statutu da je "zabrinuta" zbog potencijala AI da "izazove brze promjene" za čovječanstvo. To bi moglo da se dogodi nenamjerno, s tehnologijom koja obavlja zlonamjerne zadatke zbog lošeg koda - ili namjerno od strane ljudi koji podređuju AI sisteme zlim namjerama. Zato se kompanija obavezala da će prioritet dati bezbjednosti - čak i ako to znači smanjenje profita za svoje deoničare.

Strah od tehnološkog "oružja" i brze inovacije
Izvori ukazuju na zabrinutost odbora zbog Altmanove sklonosti brzoj inovaciji, koja bi mogla dovesti do stvaranja tehnološkog ekvivalenta nuklearnog oružja. Ovaj strah od nepredvidivih posledica tehnološkog razvoja može imati duboke korene u nedavnom potezu Altmana da omogući kreiranje verzija ChatGPT-a od strane šire javnosti, što je izazvalo dodatnu nelagodu.

Ipak, zastupnici AI-a vjeruju da tehnologija ima potencijal da revolucionizuje svaku industriju i unaprijedi čovječanstvo u procesu. AI ima potencijal da poboljša obrazovanje, finansije, poljoprivredu i zdravstvo.

Međutim, takođe ima potencijal da oduzme poslove ljudima - upozorila je Svjetska ekonomska foruma u aprilu da bi 14 miliona radnih mjesta moglo nestati u narednih pet godina. AI je posebno vješt u širenju štetnih dezinformacija. A neki, uključujući bivšeg člana upravnog odbora OpenAI-a Elona Maska, strahuju da bi tehnologija mogla nadmašiti ljudsku inteligenciju i uništiti život na planeti.

Povratak ravnoteže u kompaniji
Eventualno uključivanje "Microsofta" u odluku, obavještavanje zaposlenih, rad s Altmanom na dostojnom planu odlaska... sve to bi bila rješenja koja bi tipično primenila uprava kompanije OpenAI-ove veličine i sve s potencijalno boljim ishodom.

"Microsoft", uprkos svojoj ulozi, nema mjesto u odboru OpenAI-a zbog čudne strukture kompanije. Sada bi se to moglo promijeniti, prema više izvještaja, uključujući "Wall Street Journal" i "New York Times". Jedan od zahtjeva kompanije, uz povratak Altmana, jeste i dobijanje mjesta za stolom.

S OpenAI-ovim sposobnostima sličnim ChatGPT uključenim u Bing i druge ključne proizvode, Microsoft je vjerovao da je mudro uložio u obećavajuću novu tehnologiju budućnosti. Altmanov otkaz je bio utoliko veći šok za njih, a mediji prenose izvore bliske vrhu koji poručuju da je "odbor naljutio moćnog saveznika i može zauvjek biti promijenjen zbog načina na koji se nosio s Altmanovim odlaskom".

Mogao bi završiti s Altmanom ponovno na čelu, profitnom kompanijom na svom neprofitnom odboru - i ogromnim kulturnim pomakom u OpenAI-u. S druge strane, mogao bi postati konkurent Altmanu, koji može na kraju odlučiti pokrenuti novu kompaniju.