Vijesti

DA LI META SVESNO ŠTETI MLADIMA? Gigant na meti kolektivne tužbe jer "ugrožava mentalno zdravlje"

Autori Euractiv.rs Anja Rašović

Meta, matična kompanija Fejsbuka i Instagrama, optužena je da obmanjuje javnost o rizicima korišćenja društvenih mreža kao i da šteti mentalnom zdravlju mladih.

Izvor: Euractiv/EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Tvrdnje o lošem uticaju kompanije Meta na mentalno zdravlje mladih su iznijete u saveznoj tužbi, koju je objavilo desetine američkih država.

Kažu da je kompanija koristila funkcije zavisnosti da bi "zarobila" korisnike, dok je prikrivala "značajne opasnosti" svojih platformi.

Iz Mete su saopštili da su "razočarani".

U tužbi se navodi da je Meta prekršila zakone o zaštiti potrošača upuštajući se u "obmanjujuće" ponašanje.

Takođe je rečeno da je kompanija prikupljala podatke o djeci mlađoj od 13 godina, kršeći svoje obaveze prema Zakonu o zaštiti privatnosti djece na internetu.

"Kompanije društvenih mreža, uključujući Metu, doprinijele su nacionalnoj krizi mentalnog zdravlja mladih i one moraju biti pozvane na odgovornost", rekla je njujorška državna tužiteljka Leticija Džejms, jedna od 33 državna tužioca koji su potpisali tužbu.

Još devet država takođe je iznijelo slične tvrdnje u sopstvenim tužbama.

Najveća akcija

Portparol kompanije Meta je rekao da kompanija dijeli posvećenost generalnog tužioca da "tinejdžerima obezbijedi bezbjedna, pozitivna iskustva na mreži” i da je "već uvela preko 30 alata za podršku tinejdžerima i njihovim porodicama”.

"Razočarani smo što su umjesto produktivnog rada sa kompanijama iz industrije na stvaranju jasnih standarda prilagođenih uzrastu za mnoge aplikacije koje tinejdžeri koriste, državni advokati izabrali ovaj put", dodao je portparol.

Meta i druge kompanije za društvene mreže već se suočavaju sa stotinama tužbi u SAD koje su podnijele porodice, mladi ljudi i školski okrug zbog uticaja na mentalno zdravlje.

Ovo je najveća akcija do sada, piše CNN.

Slijedi istraga o praksi kompanije 2021. koju je sprovelo nekoliko državnih tužilaca, nakon što je uzbunjivač, Frensis Haugen, svedočio u SAD da je kompanija znala da njeni proizvodi mogu da naškode djeci.

Meta osporava da Instagram šteti mentalnom zdravlju mladih.

"Jednostavno nije tačno to što ovo istraživanje pokazuje da je Instagram ‘toksičan’ za tinejdžerke", rekla je tada Pratiti Raičoduri, potpredsjednica i šefica istraživanja u kompaniji Meta.

"Istraživanje je zapravo pokazalo da mnogi tinejdžeri smatraju da im korišćenje Instagrama pomaže kada se bore sa teškim trenucima i problemima sa kojima se tinejdžeri oduvijek suočavaju", rekla je gospođa Rejčoduri.

Postoje studije koje sugerišu da rast Fejsbuka nije povezan sa psihičkim problemima kod ljudi. Ali postoji i mnogo istraživanja koja su otkrila da provođenje puno vremena na društvenim mrežama može imati štetan uticaj na mentalno zdravlje mladih ljudi.

Države traže finansijsku odštetu i zaustavljanje navodne Metine štetne prakse.

Veliki djelovi tužbe su redigovani iz javnosti. Ali on posebno imenuje karakteristike kao što su lajkovi, upozorenja i filteri za koje se kaže da su "poznati da promovišu tjelesnu dismorfiju mladih korisnika". Tjelesna dismorfija dovodi do toga da osoba provodi mnogo vremena brinući o nedostacima u svom izgledu, a često su ove uočene mane neprimjetne za druge.