Bez vazduha

Novim revolucionarnim "gumama svemirskog doba" uopšte ne treba vazduh, niti ikada mogu biti probušene

Autor Miloš B. Jovanović

Nastale su sa ciljem da se prevaziđe problem klasičnih guma sa sporim isticanjem vazduha i deformacijama do kojih zbog toga dolazi

Izvor: The SMART Tire Company

Prije dvije godine, SMART Tire Company iz Ohaja predstavila je svoj projekat potpuno bezvazdušnih guma, inspirisanih NASA-inim projektom "never-go-flat" pneumatika.

Ta komapnija je sada objavila da su njene gume konačno dostupne za kupovinu, ali koja će se obavljati putem Kickstarter kampanje.

Nove gume, koje nesumnjivo predstavljaju pravu revoluciju u načinu na koji ćemo ubuduće gledati na gume za bicikle, inspirisane su NASA-nim titanijumskim gumama koje su konstruisane za upotrebu na roveru Perseverance.

Nastale su sa ciljem da se prevaziđe problem klasičnih guma sa sporim isticanjem vazduha i deformacijama do kojih zbog toga dolazi.

Nove gume su nazvane – Metl. Konstruisane su od opruga formiranih u obliku normalne gume, napravljenih nikl-titanijumske legure nazvane NiTinol.

Izvor: The SMART Tire Company

SMART Tire Company naziva Metl "gumama svemirskom doba" i tvrdi da njima nikada neće biti potreban vazdušni pritisak da bi mogle da se kotrljaju po podlozi isti kao i tradicionalne gume punjene vazduhom.

Ove gume takođe omogućavaju nizak otpor kotrljanja, što će bicikilistima olakšati okretanje pedala.

A o tome koliko su interesovanje ove revolucionarne gume privukle, govori i brojka od 10.000 biciklista koji se do sada prijavili za njihovu kupovinu.

Tagovi