Vijesti

ŠTA JE SVE INDIJSKA LETILICA PRONAŠLA NA MJESECU? Pred lenderom Čandrajan 3 je još zadataka

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Iako još nije sigurno da će lender i rover ispravno funkcionisati kada kontrolori misije pokušaju da ih ponovo uključe kasnije ovog mjeseca, svi primarni ciljevi koje je ISRO postavio za misiju su ispunjeni.

Izvor: YouTube / ISRO Official

Nakon što je završio istorijsko sletanje na površinu Mjeseca, stavljajući Indiju u mali klub zemalja koje su bezbjedno postavile svemirski brod na Mjesec, lender Čandrajan-3 sada spava, tj. odmara tokom 14-dnevne lunarne noći prije nego što kontrolori misije pokušaju da ponovo probude svemirski brod kasnije ovog mjeseca.

Primarni ciljevi misije su sada uspješno ostvareni, obezbjeđujući mjesto lenderu Čandrajan-3 u istoriji istraživanja. Skoro dvije nedelje, lender je izvodio demonstracije tehnologije i prikupljanje podataka uglavnom fokusiranih na analizu sastava mjesečevog tla i super-tanke atmosfere.

Svemirski brod Čandrajan-3 sletio je na površinu Meseca 23. avgusta. Bezbjedno prizemljenje učinilo je Indiju tek četvrtom nacijom na svijetu koja je izvršila takav podvig, posle bivšeg Sovjetskog Saveza, Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Do sada su u 21. veku samo Kina i Indija sletjele na Mjesec.

To je takođe označilo prvu misiju istraživanja tako blizu južnog pola Mjeseca, regiona od ključnog naučnog i strateškog značaja za globalne svemirske sile, jer se vjeruje da je se tu nalaze naslage vodenog leda. Resurs bi se mogao sakupiti i pretvoriti u vodu za piće ili čak raketno gorivo za buduće misije koje istražuju dublje kosmos.

Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) potvrdila je u ponedeljak, 4. septembra, da je lunarni lender Čandrajan-3 stavljen u režim spavanja, pošto svemirska letelica nije dizajnirana da nastavi da prikuplja naučne podatke dok je mesto sletanja u senci Zemljine površine, ili tokom lunarne noći.

Ali svemirska agencija se nada da će lender - i mali rover sa šest točkova koji je raspoređen - biti ponovo probuđen kasnije ovog mjeseca, 22. septembra.

Osvrt na Čandrajan-3

Sletanje Čandrajan-3 u avgustu uslijedilo je samo nekoliko dana nakon što Rusija nije uspjela u pokušaju da sličnu letilicu, Luna-25, postavi blizu južnog pola Mjeseca. Za razliku od Lune-25, Čandrajan-3 je skoro odmah počeo da šalje ažurirane informacije o svojim uspjesima.

Dan nakon sletanja, ISRO je potvrdio da je lender uspešno postavio lunarni rover sa šest točkova na površinu Meseca. On je pušten spuštanjem male rampe pre nego što je krenuo "u potjeru za lunarnim tajnama na Južnom polu", saopštio je ISRO na mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

Lender, koji je težak oko 1.700 kilograma i rover od 26 kilograma su opremljeni sa oko desetak naučnih instrumenata. Oni uključuju laser koji može da analizira hemijski sastav mesečevog regolita - koji pomaže u pronalasku zaleđene vode - i ultratanak sloj gasova koji čine mjesečevu egzosferu. Rover je takođe opremljen seizmometrom koji je pokušao da otkrije potrese u unutrašnjosti Mjeseca.

ISRO je potvrdio da su svi instrumenti "normalno radili" tokom misije.

Svemirska agencija je sporadično dijelila otkrića na društvenim mrežama o podacima prikupljenim uz pomoć lendera i rovera, koji su uspjeli da pređu ukupno više od 100 metara preko površine Mjeseca.

Jedan eksperiment mjerio je temperaturu površinskog sloja Mjeseca na različitim dubinama, a naučnik ISRO-a BHM Darukeša rekao je lokalnom mediju, PTI, da je površina toplija nego što se očekivalo.

"Svi smo vjerovali da temperatura može da bude negdje oko 20 do 30 stepeni Celzijusa na površini, ali se ispostavilo da je 70 stepeni Celzijusa. Ovo je iznenađujuće, i više od onoga što smo očekivali", rekao je on.

Rover je takođe otkrio određenu seizmičku aktivnost koristeći instrument dizajniran da mjeri potrese ispod površine Meseca, a za to je koristio spektroskop kako bi potvrdio prisustvo sumpora u blizini južnog pola Mjeseca. Sada će naučnici imati za cilj da istraže kako je element stigao tamo i da li prirodno postoji na površini ili je tamo stavljen udarom meteora ili vulkanskom aktivnošću, navodi ISRO.

"Nadamo se uspješnom buđenju za još jedan set zadataka! U suprotnom, zauvijek će ostati tamo kao indijski lunarni ambasador", objavio je ISRO na X.

Ali lender u tom trenutku nije mirovao. Završio je još jedan zapanjujući podvig 4. septembra, palivši svoje motore da bi se podigao oko 40 cm od tla i napravio je mali skok da bi sleteo oko 30 do 40 cm dalje od svog prvobitnog položaja.

ISRO je naglasio važnost ove demonstracije tehnologije, napominjući da će mogućnost vraćanja lendera sa površine Meseca biti od suštinskog značaja za buduće misije koje imaju za cilj da vrate uzorke tla - ili čak astronaute - kući nakon lunarne misije.

Ubrzo nakon toga, lender se pridružio roveru, takođe odlazeći u san i čekajući da se ponovo probudi.

Još nije sigurno da će lender i rover, u stvari, ispravno funkcionisati kada kontrolori misije pokušaju da ih ponovo uključe kasnije ovog mjeseca. Ali svi primarni ciljevi koje je ISRO postavio za misiju su ispunjeni.

Tagovi