Vijesti

MARS SE SVE BRŽE ROTIRA: NASA i astronomi pokušavaju da utvrde uzrok

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Nalazi, zasnovani na analizi podataka lendera InSight koji su podijeljeni prije nego što je misija ostala bez struje i završila se, objavljeni su u junskoj studiji u časopisu Nature.

Mars
Izvor: Smart Life/ ESA

Mars se rotira brže nego ranije, prema podacima koje je uređaj koji je napravila NASA InSight prikupio na crvenoj planeti. Sada penzionisani InSight "Lender" bio je opremljen instrumentima poput antena i radio transpondera pod nazivom RISE (eksperiment rotacije i unutrašnje strukture). Instrumenti su korišćeni za praćenje Marsove rotacije tokom prvih 900 dana misije na planeti.

Astronomi su utvrdili da se skraćuje dužina marsovskog dana za djelić milisekunde godišnje. Dan na Marsu traje oko 40 minuta duže od dana na Zemlji.

Povećano ubrzanje izgleda nevjerovatno malo, a istraživači nisu sasvim sigurni šta ga uzrokuje. Međutim, oni sugerišu da bi to moglo biti zbog akumulacije leda na marsovskim polovima ili porasta kopnenih masa nakon što su bile prekrivene ledom. Kada se masa planete pomjeri na ovaj način, to može prouzrokovati ubrzanje okretanja planete.

Nalazi, zasnovani na analizi podataka InSighta koji su podijeljeni prije nego što je misija ostala bez struje i završila se, objavljeni su u junskoj studiji u časopisu Nature.

Prvobitno, InSight, prva misija koja je proučavala unutrašnjost Marsa, trebalo je da traje oko dvije godine nakon što je sletjela u novembru 2018. Ali NASA je produžila misiju za još dvije godine.

Površina Marsa rečna korita
Izvor: Smart Life/ NASA

Mars
Izvor: Smart Life/ ESA


Misija je nastavila da prikuplja podatke o Marsu do samog kraja, utihnuvši u decembru 2022. nakon što je prašina blokirala njegove solarne panele da primaju sunčevu svjetlost.

InSight je imao koristi od oslanjanja na napredak u radio tehnologiji koja je predstavljala veliko poboljšanje u odnosu na ono što su nosili Viking lenderi 1970-ih i Pathfinder iz 1990-ih. Nadogradnje na Deep Space Network, ili masivne antene postavljene na tri strateške tačke na Zemlji koje prenose informacije iz svemirskih misija, takođe su poboljšale tačnost podataka koje je uhvatio InSight i poslao nazad na Zemlju.

Naučnici su koristili mrežu dubokog svemira da emituju signale za RISE na InSight-u, koji je zatim reflektovao signal nazad na Zemlju. Ovi prenijeti signali pomogli su istraživačima da prate male promjene frekvencije uzrokovane Doplerovim pomakom, što uzrokuje da se sirene mijenjaju u visini u zavisnosti od njihove udaljenosti. Promjene frekvencije su u korelaciji sa rotacijom planete.

"Ono što tražimo su varijacije od samo nekoliko desetina centimetara tokom jedne godine na Marsu", rekao je u izjavi glavni autor studije Sebastijen Le Mestr, glavni istraživač RISE-a u Kraljevskoj opservatoriji Belgije. "Potrebno je veoma mnogo vremena i podataka da se akumuliraju pre nego što uopšte možemo da vidimo ove varijacije."