Vijesti

Kompanija Meta zaradila 32 milijarde dolara za 3 mjeseca, akcije u porastu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Akcije u porastu, čini se da se Metina "godina efikasnosti" i te kako isplaćuje.

Izvor: SMARTLife / Facebook

Matična kompanija društvene mreže Facebook, Meta, nedavno je prijavila prihod od 32 milijarde dolara za kvartal koji se završio u junu, što je povećanje od 11 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, čime su nadmašena očekivanja Vol Strita. Rezultati označavaju drugi uzastopni kvartal sa rastom prihoda kompanije Meta nakon 2022. godine, tokom koje je zabiljeležen značajan pad prihoda.

Kompanija Meta je prijavila profit od 7,79 milijardi dolara za kvartal, što je povećanje od 16 odsto u odnosu na prošlu godinu, i to je nadmašilo procjene analitičara.

"Imali smo dobro tromjesečje. Nastavljamo da primećujemo veliku aktivnost korisnika u našim aplikacijama i imamo najuzbudljiviji period u poslednje vreme sa Llama 2, Threads, Reels, novim AI proizvodima u pripremi i lansiranjem Quest 3 ove jeseni", rekao je izvršni direktor kompanije Meta Mark Cukerberg u saopštenju. 

Kompanija je saopštila da je broj dnevno aktivnih Facebook korisnika skočio na 2,06 milijardi, što je povećanje od pet odsto odsto u odnosu na prethodnu godinu. Mjesečna baza aktivnih korisnika na mreži Facebook takođe je porasla za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Čini se da potražnja za digitalnim oglasima ponovo raste i da je entuzijazam investitora u vezi sa AI pomogao da se podstakne tehnološki sektor poslednjih mjeseci. Cukerberg je iznio svoje planove za "godinu efikasnosti" u februaru nakon pada prihoda kompanije u trećem kvartalu. Pad je uslijedio posle teške godine u kojoj se kompanija suočila sa oštrom konkurencijom, izazovima zbog promena privatnosti Apple aplikacija i niže potrošnje za digitalne oglase usred sveprisutne makroekonomske neizvjesnosti.

Godinu su obeležile nagle mere smanjenja troškova i masovna otpuštanja. Prošlog novembra, Meta je saopštila da će ukinuti 11.000 radnih mjesta, što predstavlja neslavni rekord u istoriji kompanije. U martu je Cukerberg najavio da će Meta otpustiti još 10.000 zaposlenih.