Vijesti

NOVI ČETBOT JE STIGAO U EVROPU: Napredniji je od ChatGPT-a i nudi više funkcija na čak 40 jezika

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Evropa je postala bogatija za novi četbot, Guglov Bard. Razlikovaće se od ChatGPT-a po brojnijim funkcijama.

Izvor: EURACTIV/JELENA JEVTIĆ

Bard, Guglov željno očekivani odgovor na ChatGPT, pokrenut je u Evropi nakon kašnjenja zbog dostizanja poštovanja pravila Evropske unije o zaštiti podataka.

Gugl je vodeća kompanija u oblasti vještačke inteligencije, posebno u brzo rastućoj kategoriji generativne veštačke inteligencije, velikih jezičkih modela koji mogu da proizvedu sadržaj sličan čovjeku na osnovu unosa korisnika.

Sve do prošle godine, tehnološke kompanije nisu objavljivale svoje jezičke modele u javnosti iz straha od mogućih društvenih rizika. Situacija se dramatično preokrenula kada je startap Stability AI javno objavio svoj model koji prevodi tekst u sliku (Stable Diffusion) prošlog avgusta.

Samo tri mjeseca nakon toga, OpenAI je lansirao za javnost ChatGPT, koji je, s obzirom na kvalitet odgovora koji podsjeća skoro na ljudski, brzo postao najbrže rastuća internet usluga.

U januaru, Majkrosoft je uložio 10 milijardi dolara u OpenAI i integrisao ChatGPT u svoj pretraživač Bing, i na taj način stekao prednost u odnosu na Gugl.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kao odgovor na sve veća očekivanja korisnika i investitora da prestignu OpenAI koji podržava Majkrosoft, u februaru je Gugl najavio Bard, alatku za pretragu koja će korisititi vještačku inteligenciju.

"Četbot" - nije prava riječ

Nakon nekih regulatornih prepreka, alat će sada konačno biti dostupan u Evropi.

“Smatramo da je riječ ‘četbot’ suviše ograničavajuća za mogućnosti koje ima, previše ograničavajuća za našu sposobnost da kreiramo“, rekao je direktor Guglovog proizvoda, Džek Kravčik novinarima uoči lansiranja.

“Mi govorimo o Bardu kao obliku vještačke inteligencije koju nazivamo 'proširenom maštom'”.
Usklađenost sa propisima

U junu, Gugl je bio primoran da odloži lansiranje Barda u Evropi jer kompanija nije uspela da objasni irskom komesaru za zaštitu podataka, nacionalnom regulatoru privatnosti, kako planira da se pridržava Opšte uredbe EU o zaštiti podataka.

Kravčik je rekao da su vodili produktivne razgovore sa organima za zaštitu podataka širom Evrope, ne samo sa Ircima.

Ovaj regulatorni dijalog je rezultirao pristupom koji je Kravčik definisao kao zasnovan na transparentnosti u korišćenju podataka, izboru korisnika da dozvole Guglu da koristi informacije i kontrolu da pruži povratne informacije tražeći od Barda da ispravi pogrešne rezultate.

Izvještaj za tri mjeseca o Bardu

Kravčik je rekao da će Bardove karakteristike privatnosti biti iste i van Evrope.

“Nastavićemo naš angažman sa Guglom u vezi sa Bardom nakon lansiranja, a Gugl se složio da izvrši pregled i dostavi izvještaj tri mjeseca nakon što Bard postane operativan u EU“, rekao je zamjenik komesara Irske Grejem Dojl za EURACTIV.

Istovremeno, Evropski odbor za zaštitu podataka, tijelo koje okuplja sve nadzornike za zaštitu privatnosti u EU, pokrenuo je radnu grupu na temu ChatGPT-a kako bi pronašao koordiniran pristup generativnim AI modelima nakon privremene zabrane u Italiji za kršenje zaštite podataka.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Generativni sistemi vještačke inteligencije takođe treba da potpadaju pod Zakon o vještačkoj inteligenciji, vodećeg zakona EU koji reguliše veštačku inteligenciju na osnovu njenog potencijala da nanese štetu. Nacrt zakona je u završnoj fazi zakonodavnog procesa, a kako se nositi sa Bardom i sličnim biće ključna tema za rasvjetljavanje.

“Pozdravljam što su odvojili vrijeme i usuđujem se da se nadam da je razlog odloženog objavljivanja bio razumevanje da za evropsko tržište interesi i prava potrošača moraju biti u potpunosti zaštićeni. Ovo pokazuje da naša pravila funkcionišu i da su izvodljiva“, rekao je Dragoš Tudorače, poslanik EU koji vodi zakon o vještačkoj inteligenciji, reagujući na Bardovo zakasnjelo lansiranje u Evropi.

Šta sve nudi Bard?

Lansiranje Barda u EU dolazi istovremeno sa Bardovim najvećim ažuriranjem do sada, što znači da će jezički model ubuduće biti dostupan na preko 40 jezika, uključujući njemački, španski i kineski. Korisnici će takođe moći da slušaju odgovore naglas.

Podsjetimo, ChatGPT podržava nekoliko jezika, uključujući engleski, španski, francuski, njemački, portugalski, italijanski, holandski, ruski, arapski i kineski.

Pored toga, Bard je uveo mogućnost da korisnici održavaju i ponovo posećuju prethodne razgovore, koji mogu biti nastavljeni u kasnijoj fazi ili naknadno obrisani. Korisnici takođe mogu u potpunosti ili delimično da dijele odgovore putem veze.

Programeri koji koriste jezički model za kodiranje mogu da pišu kod koristeći programski jezik Pajton.

Još jedna funkcija, koja je u početku dostupna samo na engleskom, omogućiće korisnicima da prilagode ton i stil usluga koji pruža AI model, kao što su dugi ili kratki, profesionalni ili neobavezni odgovori, na primjNOVI ČETBOT JE STIGAO U EVROPU: Napredniji je od ChatGPT-a i nudi više funkcija na čak 40 jezikaer. Druga mogućnost samo na engleskom biće korišćenje slika kao upita uz povezivanje Google Lens-a sa Bardom.