Artemis

Pogledajte kako izgleda svemirsko odijelo koje će astronauti nositi na Mjesecu 2025.

Autor Ilija Baošić

Povratak čovječanstva na Mjesec se bliži, a sada je NASA predstavila svemirsko odijelo koja će astronauti nositi na površini.

Izvor: Axiom Space

NASA i privatna svemirska kompanija Axiom Space predstavili su svemirska odijela koja će budući astronauti u okviru misije povratka ljudi na Mjesec, poznatije kao Artemis misija, nositi na površini Zemljinog satelita.

U septembru prošle godine, NASA je najavila da je odabrala Axiom Space kompaniju da dizajnira i izradi svemirska odijela za Artemis astronaute, a sada su u Svemirskom centru Hjuston zajednični predstavili kako će nova odijela, nazvana AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit), izgledati.

Važno je napomenuti da odijelo predstavljeno na premijeri nema istu boju koju će nositi astronauti tokom boravka na Mjesecu. Prikazano rješenje koristi crnu, narandžastu i plavu - boje Axiom Space brenda - dok će astronauti dobiti AxEMU u bijeloj boji, koja reflektuje sunčevu svjetlost.

Novo odijelo je napravljeno da izdrži ekstremne uslove tokom produženih misija na južnom polu Mjeseca u okviru Artemis 3 misije. Ova lokacija je odabrana jer je bogata podzemnim ledom, koji će moći da se eksploatiše za potrebe snabdevanja kiseonikom, vodom, ali i koji se može preraditi u raketno gorivo.

Nevjerovatno, ali NASA nije unapredila dizajn svojih svemirskih odijela još od modela (EMU) koji su dizajnirani za Spejs Šatl, i koji se i dalje koriste za svemirske šetnje. U poređenju sa tim odijelima, AxEMU posjeduje više šarki, što ovo svemirsko odijelo čini mobilnijim i fleksibilnijim, i boljim izborom za operacije na Mjesecu.

"Dizajniranjem naprednog svemirskog odijela, koje će omogućiti astronautima da bezbjedno i efikasno rade na Mjesecu, nastavljamo NASA-ino nasleđe", rekao je Majkl Sufredini, predsjednik i izvršni direktor kompanije Axiom Space. "Axiom-ovo Artemis 3 svemirsko odijelo je spremno da odgovori na kompleksne izazove lunarnog južnog pola i pomogne u razumijevanju Mjeseca u cilju uspostavljanja dugotrajnog boravka".

Artemis 1 misija je, uprkos brojnim odlaganjima, uspješno obavljena. Sledi Artemis 2, koja će sledeće godine poslati astronaute na put oko Mjeseca, a NASA se nada da će 2025. godine uspjeti da lansira Artemis 3, koja će označiti povratak čovječanstva na lunarnu površinu, prvi put od 1972. godine, odnosno Apolo 17 misije.