Vijesti

GREŠKA KOJA JE KOŠTALA GOOGLE 100 MILIJARDI DOLARA: Vještačka inteligencija pogrešno odgovorila na pitanje

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Google Bard dao je pogrešan odgovor na pitanje u promotivnom videu, cijene akcija pale za sedam odsto i umanjile tržišnu vrijednost kompanije za 100 milijardi.

Izvor: Google

Kompanija Google predstavila je chatbot servis Bard, "odgovor" na sve popularniji ChatGPT, i reklamom uspjela da ugrozi cijenu svojih akcija.

Bard je predstavljen početkom ove nedjelje i snimljen je i kratki promotivni video, u kojem je pokazano kako vještačka inteligencija odgovara na pitanje "Šta reći djetetu od devet godina o otkrićima teleskopa Džejms Veb" - pogrešno.

Bard je odgovorio da je Džejms Veb prvi teleskop koji je slikao planete izvan Sunčevog sistema, dok je zapravo to učinio Evropski izuzetno veliki teleskop još 2004. godine. Na ovu grešku su brzo ukazali astronomi na Tviteru.

"Zašto niste provjerili činjenice iz ovog primjera, prije nego što ste ga objavili? Ako koristite Google da tražite podatke, vidjećete da je Bard pogriješio. Probajte da guglate - kada je napravljena prva direktna slika egzoplanete", pitao je profesor sa Univerziteta Njukasl, Kris Harison.

Cijene akcija kompanije u čijem je vlasništvu Google, Alphabet, pale su za sedam odsto čime je tržišna vrijednost kompanije umanjena za sto milijardi dolara.

"Greška pokazuje koliko je važan rigorozan proces testiranja, koji ćemo započeti ove nedjelje. Kombinovaćemo eksterne utiske sa sopstvenim testiranjem kako bismo bili sigurni da je Bard visoko na ljestvici kvaliteta, bezbjednosti i zaokruženosti po pitanju informacija iz stvarnog svijeta", saopštio je Google.