Praćenje lokacije

Apple AirTag odveo policiju do kradljivca prtljaga

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Policija u Floridi je koristila Apple AirTag lokaciju kako bi pronašla lopova koji je ukrao stvari u vrijednosti od 16.600 dolara.

Izvor: Unsplash

Vlasti u Floridi su uhapsile radnika jedne avio kompanije koji je krao prtljag putnika - zahvaljujući Apple AirTag uređaju.

Uhapšeni 19-godišnji Đovani De Luka je optužen po dvije tačke optužnice za krađu nakon što su vlasti pronašle ukradene stvari u njegovom domu, saopštila je kancelarija šerifa okruga Okalusa.

Vlasti su saopštile da je jedna putnica prošlog mjeseca prijavila da njen prtljag nikada nije stigao na odredište. Predmeti u njemu su vrijedjeli oko 1.600 dolara. U njenom koferu se, osim šminke i odeće, nalazio i AirTag, uređaj kompanije Apple za praćenje ličnih predmeta, koji je otkrio gdje se njene stvari nalaze.

Takođe, 9. avgusta, još jedan putnik je prijavio da su nakit i druge stvari u vrijednosti od 15.000 dolara ukradeni iz njegovog prtljaga na istom aerodromu.

Lokalne vlasti su uporedile podatke koje je slao AirTag sa adresama zaposlenih na aerodromu i pronašle krivca. Nažalost, iako je De Luka priznao da je rovario po koferu prve žrtve i bacio AirTag kada ga je pronašao, putnica nije uspjela da povrati svoje stvari, ali nakit i stvari druge žrtve su se i dalje nalazile na adresi lopova.

Apple AirTag zaista može biti veoma koristan uređaj. Nažalost, nisu sve vijesti koje do nas dolaze pozitivne. Ove godine smo imali priliku da vidimo i prvo ubistvo u kom je aktivno korišćen AirTag za praćenje žrtve.

Apple AirTag
Izvor: Marques Brownlee