Vijesti

MAGIČNO: Pogledajte prvu fotografiju koju je uslikao Džejms Veb svemirski teleskop!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsjednik Džo Bajden je svijetu predstavio prvu fotografiju sa Džejms Veb teleskopa.

Izvor: NASA, Space Telescope Science Institut/STScI

Na konferenciji koja je održana u Bijeloj kući, uvodnu riječ je imala potpredsjednica Kamala Heris, a predsjednik Džo Bajden je imao tu čast da svijetu premijerno prikaže prvu fotografiju uslikanu pomoću Džejms Veb svemirskog teleskopa.

Malo je reći da smo oduševljeni prikazanom fotografijom. Džejms Veb teleskop je koristio fenomen poznat kao gravitaciono sočivo, ne bi li uslikao pogled na izuzetno udaljene i slabo vidljive galaksije, stare do 13 milijardi godina. Na slici je prikazan SMACS 0723 galaktički klaster.

Izvor: NASA, Space Telescope Science Institut/STScI

Sliku u punoj rezoluciji možete vidjeti na ovom linku.

Ova slika predstavlja prvu od pet fotografija koje će biti objavljene. Danas, 12. jula, NASA će, zajedno sa agencijama ESA i CSA, predstaviti ostale četiri fotografije. Na njima će biti prikazane dvije magline, WASP-6b egzoplaneta i Stefanov kvintet, kompaktna grupa pet galaksija.

Podsjetimo, Džejm Veb, teleskop vrijedan 10 milijardi dolara, lansiran je u svemir 25. decembra 2021. godine, na Ariane 5 raketi iz postrojenja u Francuskoj Gvajani. Dostigao je L2 Lagranžovu tačku 24. januara 2022. godine, sa koje može da posmatra svemir bez svjetlosnog zagađenja, jer se Sunce, Mjesec i Zemlja nalaze sa iste strane, što se teleskopa tiče.

Džejms Veb, koji je 100 puta jači od Habl teleskopa, doživio je i mali peh, jer ga je pogodio veći mikrometeorit nego što se očekivalo. Ipak, NASA je objavila da pretrpljena šteta nije uticala na njegov rad.

Tagovi